Kulturális hírek

  • 2000. április 13.

Belpol

Intuíció, Innováció, InvencióMi a művészetben a felfedezés, hogyan tudós a művész, mi lehet a Feyerabend-féle "tudomány mint művészet" jelszó értelme ma - többek között ezekre a kérdésekre keres választ a Műcsarnok millenniumot ünneplő, május 14-ig nyitva tartó kiállítása. A magyar tudományos, technikai találmányokat és művészeti újításokat felsorakoztató tárlat anyagát CD-ROM-on is feldolgozták, megjelenése a kiállítás után várható.WOMAD-évad A Johannesburg közelében lévő Benoniban tartott fesztivállal kezdetét vette a huszadik évéhez közeledő brit világzenei szervezet, a WOMAD (World of Music, Arts and Dance) idei rendezvényeinek sora.
Az április 1-2-i műsorban, a hazai, dél-afrikai művészek - Fetish, Gloria Bosman, Joi, Moses Taiwa Molelekwa, Tananas - mellett föllépett az Afro-Celt Sound System, Joan Armatrading, a Transglobal Underground, a jamaicai Ernest Ranglin, az ír Andy White, a kínai Wu and Wang, az indiai Ranbir Kaur és az argentin Barbara Luna. A további menetrend: május 12-14.: Extremadura (Spanyolország), július 14-16.: Hannover (expó), július 16.: London (Globe Színház), július 21-23.: Reading (Anglia), július 28-30.: Marymoor Park (Washington), augusztus 17-20.: Palermo, szeptember 1-3.: Szingapúr, szeptember 15-17.: Prága, november 10-12.: Kanári-szigetek.

Kundera, spanyolul Milan Kundera legújabb regénye - az 1975 óta Franciaországban élő cseh író kifejezett kívánságára - először spanyol fordításban jelenik meg: a La ignorancia április végén kerül a spanyol, illetve az argentin, mexikói és kolumbiai könyvpiacra. Fordítója, Beatriz de Moura elmondása szerint Kundera azért döntött így, mert a 80-as évek végén, Mallorca szigetén kezdte írni az emigráció témájával foglalkozó regényt.

Radiohead: turné, album Várhatóan ősszel jelenik meg a Radiohead új albuma, amelynek dalait minden bizonnyal megszellőztetik majd a június 13-án, a franciaországi Arles-ban kezdődő, július 9-én Izraelben záruló európai turnén. Hozzánk legközelebb június 19-én járnak (Milánó), habár Firenze (június 22.), Thesszaloniki (június 25.), Athén (június 26-27.), Párizs (június 30.) vagy Berlin (július 3-4.) sincs a világ végén. A zenekar énekese, Thom Yorke egyébként Björkkel együtt készített egy számot Lars Von Trier Dancer in the Dark című új filmjéhez.

Bergman a halálról "Az ember eldöntheti, akar-e tovább élni, és én remélem, lesz annyi lélekjelenlétem, hogy meghozzam ezt a döntést" - mondta Ingmar Bergman abban a televíziós beszélgetésben, amelyet a TV 4 svéd csatorna számára készített vele régi barátja, Erland Josephson, akivel több filmet is forgatott. A 81 éves rendező visszataszítónak nevezte, hogy fizikailag magatehetetlenné és így mások számára terhessé váljon. A riporteri kérdésre, hogy öngyilkos lenne-e, Bergman - akit, mint mondta, felesége, Ingrid 1985-ben bekövetkezett halála közömbössé tett saját élete folytatódása iránt - így felelt: "Ez teljesen természetes vég lenne számomra. Remélem, lesz annyi eszem, hogy képes legyek rá, és lehetőségem, hogy megtervezzem és megszervezzem."

Díj, díj Ha Jin Kínában született amerikai író Waiting című regénye nyerte a 15 ezer dollárral dotált idei PEN/Faulkner-díjat a fikció kategóriában. Az atlantai egyetemen angolt oktató szerző második regénye afféle kínai Zsivago doktor: Egy orvosról szól, akit a Kulturális Forradalom tizennyolc évre elválaszt a feleségétől.

Volker Braun író, költő, színműíró kapta a 60 ezer márkával járó idei Georg Büchner-díjat.

Tom Lantos magyar származású kaliforniai kongresszusi képviselő Különleges Kongresszusi Elismerésben részesítette a Háttér Baráti Társaság a Melegekért, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Lambda Budapest Meleg Baráti Társaság, a Mások című meleg magazin és a Meleg/Leszbikus Fesztivál Kaliforniában tartózkodó öt képviselőjét a magyarországi meleg, leszbikus, biszexuális és transzszexuális közösségért végzett tevékenységükért.

Mein Kampf, Anne Frank Március közepe óta csehül is kapható Adolf Hitler Mein Kampfja: a kommentár nélküli kötet tízezer példányban jelent meg és kelt el - Michal Zitko kiadó már a második kiadást tervezi. A mű jogaival rendelkező Bajor Szabadállam az utóbbi évek során sikerrel lépett fel a Mein Kampf megjelentetése ellen Svédországban, Portugáliában és Törökországban, és szándékában áll ez ügyben Csehországban is bírósághoz fordulni. A cseh kiadó, aki a szerzői jog ötvenéves elévülését használta ki, a fülszövegben elhatárolódott a mű tartalmától, s úgymond felvilágosító és figyelmeztető szándékkal hozta ki.

Halála után 55 évvel kiállítás nyílt Anne Frankról a bergen-belseni koncentrációs táborban: az Anne Frank - Egy mának szóló történet című nemzetközi vándorkiállítás április 29-ig látható a kislány halálának színhelyén.

Morze

Az Amerikai szépség az Oscar után megnyerte a Brit Filmakadémia fődíját plusz öt másik kategória díját is. A legjobb rendezés és a legjobb külföldi film díját szokás szerint Pedro Almodóvar nyerte a Mindent anyámról révén. A legjobb brit filmnek a pakisztániak beilleszkedéséről szóló East is East bizonyult.

Reménybeli újságírók, tévések, fotósok, laptervezők és képszerkesztők jelentkezését várja a Magyar Újságírók Szövetsége Bálint György Újságíró Akadémiája, amely elméleti oktatás mellett szakmai gyakorlat lehetőségét is kínálja. Minden további részletet a tanulmányi osztálytól: 342-4703.

A múlt héten elsikkadt, de nem lényegtelen: a fővárosi közgyűlés elfogadta a kormány által is jóváhagyott tervet az Erzsébet téri ingatlan hasznosításáról. Tehát ott, ahol a Nemzeti Színház nem épül fel, 2002-re az állam mélygarázst épít, fölötte kereskedelmi és vendéglátó-ipari szint lesz, a felszínt parkosítják, az ingatlant értékesítik, a pénzen pedig Budapest és az állam osztozik.

Elvis Costello tizenkét régi albumát tette elérhetővé MP3 formátumban: a www.EMusic.com címről, egyenként 8,99 dollárért letölthetők a következők: My Aim Is True (1977), This Year´s Model (1978), Armed Forces (1979), Get Happy! (1980), Trust (1981), Almost Blue (1981), Imperial Bedroom (1982), Punch The Clock (1983), Goodbye Cruel World (1984), The Very Best Of... (1985), King of America (1986), Blood & Chocolate (1986).

Megkezd´dött A gyűrűk ura filmváltozatának promóciós hadművelete: a J. R. R. Tolkien regénytrilógiája nyomán Új-Zélandon forgatott filmtrilógia első részét várhatóan csak a jövő év végén mutatják be, de ízelítőül már látható belőle egy darabka a New Line Cinema 130 millió dolláros produkciójának hivatalos honlapján: www.lordoftherings.net

Angelina Jolie, az Észvesztő Oscar-díjas mellékszereplő sztárja játssza majd Lara Croft szerepét a Tomb Raider című videojáték Simon West (Fegyencjárat) által rendezendő filmváltozatában. A Tomb Raider 1996 óta világszerte 21 millió példányban kelt el.

Figyelmébe ajánljuk