Küzdelem a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségéért - Élénk helyezkedés

  • Bogár Zsolt, Simon Andrea
  • 2006. augusztus 3.

Belpol

Ha érvényesül a papírforma, ősztől új elnöke lehet a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB). Noha Schmitt Pál már évek óta legfelsőbb szinten pártpolitizál, a tagság csak a választások után csapott az asztalra.
Ha érvényesül a papírforma, ősztől új elnöke lehet a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB). Noha Schmitt Pál már évek óta legfelsőbb szinten pártpolitizál, a tagság csak a választások után csapott az asztalra.

Hétfőn, augusztus 7-én a MOB elnöksége várhatóan megszavazza a szervezet fő döntéshozó testületének, a rendkívüli közgyűlésnek az összehívását, amely dönthet Schmitt Pál elmozdításáról. Az elnökség tíz tagja szerint a MOB elnöke "sokirányú kötelezettségvállalása" miatt már nem képes a MOB érdekeit "a korábbiakhoz hasonló hatékonysággal képviselni", ezért kezdeményezi, hogy a tagság válasszon új elnököt. A forgatókönyv kísértetiesen emlékeztet arra a procedúrára, ami Aján Tamás MOB-főtitkár, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke tavaly októberi lemondásához vezetett. 't is más indokkal, az athéni súlyemelős doppingesetek nyomán kezdték ki, a válóok végül az lett, hogy túl sokat utazik, és nincs elég ideje a főtitkári feladatokra. Schmitt ellenfelei egyrészt a funkcióhalmozást kárhoztatják (az elnök egy személyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] tagja és protokollfőnöke, az Olimpikonok Világszövetségének elnöke, a Fidesz egyik alelnöke, EP-képviselő, valamint a parlament kulturális és oktatási bizottságának alelnöke); leginkább mégis azt vetik a szemére, hogy vezető tisztséget vállalt a Fideszben, de nem mondott le a MOB-elnöki székről, így bevitte a pártpolitikát a szervezetbe.

Noha a téma a bizottság valamennyi fórumát megjárta már, ez az első szervezett tiltakozás. A MOB 102 tagja írta alá azt az indítványt, amely a szervezet elnökének és főtitkárának megtiltaná, hogy országos pártban vezető tisztséget viseljen. De míg ehhez alapszabályt kell módosítani, és a változ-tatás nem lenne visszamenőleges hatályú, az elnök visszahívása gyorsabb és egyszerűbb megoldást kínál. Buktatástechnológiailag "az erőt meghaladó túlvállalás" jobb érv ahhoz, hogy 17 év után véget érjen a Schmitt-éra.

Miért pont most?

Schmitt politikai és sportdiplomáciai tisztségeit évek óta gyakorolja, és madridi, majd berni nagykövetként már korábban is, több kormányzati cikluson át külföldről irányította a MOB-ot. A "függetlenségét" sem tegnap, hanem 2003 májusában "ajánlotta fel" a Fidesznek, és lett rögtön alelnök, majd egy évvel később EP-képviselő. A pártba lépése után a MOB elnöksége egy ellenszavazattal és hat tartózkodással tudomásul vette, hogy Schmitt képes a két feladatot elválasztani egymástól, pedig ez a politikai szerepvállalás már akkor sem nem felelt meg az Olimpiai Charta és a MOB-alapszabály szellemének. Ahogy a kommüniké lényegét tekintve fogalmazott: egészen addig megkettőzheti magát Schmitt, amíg be nem bizonyosodik, hogy mégsem.

Schmitt sokáig duplázhatott, pedig rázós esetből akadt néhány. A Fidesz listavezetőjeként címeres melegítőben pózolt az EP-plakáton, tavaly a március 15-i ünnepségen pedig talpig bocskaiban nemzetárulózta le a kormányt a feltüzelt Fidesz-hívők előtt. Az athéni doppingesetek sem sodorták el, noha korábban kijelentette: ha az olimpián egyetlen magyar doppingügy is lesz, vállalja a felelősséget. Amikor lett, több is, először más-ra mutogatott, majd azt mondta, hogy nem hagyhatja el a léket kapott hajót. A balhét utóbb a fő-titkár, Aján Tamás vitte el, akivel szemben könnyebben alakult ki konszenzus a testületen belül, miután a hazai súlyemelő-szövetséggel is összerúgta a port. Pedig Aján sem volt hosszabb ideig távol a MOB-tól, mint az EP-választások után az ötből három-négy munkanapot külföldön töltő Schmitt.

A MOB-elnök az elmúlt három évben simán kivédte a hevenyészett támadásokat. 2005 májusában kihívó nélkül győzött az elnökválasztáson, decemberben pedig még végszavazásig sem jutott el Farkas Zoltán, tiszaújvárosi szocialista polgármester javaslata, amely a politikai vezetői tisztséget kizáró okként nevezte volna meg a MOB vezető pozícióinak betöltésénél. Akiknek végképp nem tetszett Schmitt politikai szerepvállalása, korábban kiléptek a MOB-ból (Gallov Rezső, az Országos Testnevelési és Sporthivatal volt elnöke, Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke). Az olimpiai bizottság erőtlenségét forrásaink részben azzal magyarázták, hogy Schmittnek sokat köszönhetett a mozgalom, a sportági vezetők közül is többen a védőszárnyai alatt nőttek fel, így "többet eltűrtek neki, mint bárki másnak". Az olimpia után a tagság félt a szervezet szétesésétől, bár akad olyan tag, aki most már a radikális megoldást választaná. A MOB már tavaly is teljes joggal kikérhette volna magának, hogy Schmitt pénteken leárulózza Gyurcsányt, hétfőn pedig pénzt kér a MOB részére; ám ez az érv akkor még nem kapott komoly sajtónyilvánosságot. Akik ma ezt mondják, akkor így beszéltek. Közeledtek az országgyűlési választások - indokolta a visszafogottságot egy MOB-tag. A szervezet kínban volt, mert nem akart politikailag állást foglalni. És a kormánypártok sem szutyongatták őket. Mivel a Fidesz szinte az utolsó pillanatig jobban állt, mint az MSZP, azzal is számolniuk kellett, hogy kormányváltás esetén Schmitt kormányzati pozíciót vállal, amiről szűk körben beszélt is. Úgy tudjuk, a parlamenti elnökségre, a külügyi vagy a környezetvédelmi tárcára számított ("Úgyis bejövünk, akkor pedig legrosszabb esetben környezetvédelmi miniszter leszek, és szÉk az egészre" - idézte fel korabeli helyzetértékelését egyik forrásunk). Úgy tudjuk, konkrét ígéretet egyik verzióra sem kapott. (Természetesen az elnököt is szerettük volna megszólaltatni ebben a cikkben, de érdeklődésünket azzal hárította el, hogy csak augusztus 7. után nyilatkozik. Sajnáljuk.)

"Legyünk büszkék"

"A MOB korábban tényleg olyan volt, mint egy nagy család, ahogy ezt Pali mindig is szívesen hangsúlyozta - mondta lapunknak Baráth Etele, a szervezet korábbi alelnöke. - A MOB-ban sportolók és üzletemberek voltak együtt politikusokkal, kellemes körülmények között, kötetlenül. Sokat jártak külföldre, gyorsan összebarátkoztak." Gyenesei István független képviselő, a MOB tagja is úgy emlékszik, hogy Schmitt személyisége maga volt a civil etalon, "hozzá mérték a jobbot és a balt". Ahogy ez megváltozott, úgy romlott meg a hangulat a MOB-on belül. Elkezdődtek az intrikák, jöttek az odavetett félmondatok. "Mi van, bolsik, szervezkedtek?" - kérdezte Vass Károlyt, az elnökség tagját az egyik közgyűlés szünetében.

Gyenesei szerint a szakmai viták is átpolitizálódtak, és csökkent a MOB érdekérvényesítő képessége. "Nem csupán arról van szó, hogy például a sporttörvény megszüntette a MOB azon jogát, hogy saját hatáskörben osszon szét állami pénzeket, de a szervezetet meg sem kérdezték, amikor a sportról döntöttek" - mondta Gyenesei. A Nemzeti Sporthivatal (NSH) volt elnöke, Ábrahám Attila a Narancsnak azt mondta, hogy a MOB pénze nem lett kevesebb, működési költségekre ma is annyit kap, mint korábban. A különbség csak az, hogy a szakszövetségeknek szánt állami támogatások nem folynak már át a MOB számláján, de a bizottság pontértéktáblázatban közölt javaslatát a hivatal sosem írta felül. Vagyis nem igaz, hogy a kormány 50 milliót ad a sportra, szemben a korábbi 1,37 milliárddal.

Schmitt belépését a Fideszbe inkább a privát szférában sínylette meg a MOB. Gyárfás Tamás alelnök a Narancsnak felidézte azt az ülést, amikor Babati Lajos szervezési és marketingigazgató a gazdasági beszámoló közben megemlítette, hogy több helyen lepattan, amikor szponzorációról tárgyal, mert egyes cégek nem szeretik a Fideszt, vagy nem szeretnének politikailag involválódni, mert sajnos úgy értelmezik, hogy ha a MOB-ot segítik, akkor Schmittet segítik. Az elnök ekkor leállította: "Lajos, ezt majd külön megbeszéljük." Noha 180 millió forint körüli támogatást (készpénzt és azon túl szolgáltatást) a MOB saját erőből idén is összelapátolt a sport számára, az elmúlt években több szponzor, például a Mol és az OTP Bank is kilépett a főtámogatók közül. Információink szerint a MOB szolgáltatásaival többen is elégedetlenek voltak. Akadt olyan vállalati vezető, aki szerint a MOB a szponzorációt úgy értelmezte, hogy "adjuk oda a pénzt, legyünk büszkék, hogy támogathatjuk őket, és fogjuk be a szánkat". A MOB üzleti érdekeinek sérülékenysége legmarkánsabban akkor mutatkozott meg, amikor Schmitt a Nap-Keltében egészen abszurd módon a budapesti olimpiáért lobbizó szervezetet (BOM) kezdte ekézni, melynek alapítói között a MOB egykori és jelenlegi szponzorai is megtalálhatók; a cégvezetők egyúttal bizottsági tagok. Abban eltér forrásaink véleménye, hogy a MOB-iroda - különösen, ami az ügyvezetést és a kereskedelmi részleget illeti - mennyire alkalmas az operatív feladatok ellátására. Aján leváltásával a helyzet mindenesetre nemigen javult: a megkérdezettek többsége szerint nem az alkalmazottakon múlik, ha önjáró és teljesítményhiányos az apparátus. "Kamuti érkeztével, aki csupán költségtérítést kért a munkájáért, Schmittre is több hárult volna. De két tárgyalás között, telefonon, autóból nehéz rálátni a napi ügyekre."

Bal, jobb

Többen azt is kifogásolták, hogy Schmitt a MOB ügyeit egyre többször teregette ki a hazai nyilvánosság elé, vagy fordult egyenesen a NOB-hoz. Amikor a MOB-irodának kisebb elszámolási vitája támadt a Nemzeti Sportszövetséggel, Schmitt egyből politikai támadást orrontott, és annak megfelelően reagált. Még nagyobb visszhangot kapott, amikor a NOB-hoz fordult, hogy állapítsa meg, a BOM jogtalanul használja nevében az olimpia szót. Amikor július elején tájékoztatták őt, hogy a MOB-tagok aláírásgyűjtést kezdenek, hogy az elnök és a főtitkár ne lehessen olyan személy, aki országos pártban elnökként, alelnökként vagy főtitkárként tevékenykedik, ismét a NOB-tól kért jogi segítséget, mondván, politikai nézetei miatt akarják diszkriminálni. A Magyar Nemzetben a politikai elvei miatt aggódókat madárijesztőknek nevezte. "Valahol olvastam, hogy minden madárijesztőnek az a titkos vágya, hogy terrorizáljon" - nyilatkozta. A "terroristák" persze kontráztak: Schmittnek nem a politikai nézeteivel van baj, hanem a politikai szerepvállalásával. Több forrásunk úgy látja, pártalvezéri stallumával megbomlott az a finom politikai egyensúly, amelyet a négy alelnök (köztük két politikus: az MSZP-s Bakonyi Tibor és az ex-MDF-es Gémesi György), valamint az elnök és főtitkár alakított ki. A 165 fős testület - becslések szerint legalább - felét eddig is befolyásolta döntéseiben a politikai szimpátiája, de egyre inkább az vált döntővé, hogy ki az előterjesztő, illetve a semlegesek hova állnak. A MOB-ban egyébként mindössze 22 helyet foglalnak el a megyei közgyűlések és a megyei jogú városok - túlnyomórészt szocialista - küldöttei, a tagokat legnagyobb számban 39 szakszövetség és 16 sportegyesület delegálja (összesen: 102 fő), a bajnokok lobbija (Olimpiai Bajnokok Klubja, Nemzet Sportolói) 13 fős. A MOB politikai megosztottsága a főtitkári poszt betöltésénél már egyértelműen jelentkezett: Kamuti Jenőt a sportszakmai közvélekedés a jobb-, Aján Tamást a baloldaliak emberének számította.

Aki kapja

Most úgy tűnik, hogy az elnökségben és a közgyűlésben is többségben vannak azok, akik leváltanák Schmittet (az elnökkel szolidarizáló 22 olimpikon közül csak hatan MOB-tagok, többen pedig biztos, ami biztos alapon az ellenzéknek is aláírtak). Ám a változásra szavazók joggal tartanak attól, hogy szoros eredmény születik. Aján bukásához az elnökség 15-0-s szavazataránnyal járult hozzá, most ugyanitt egy szűk 10-7-es győzelem (hacsak ketten-hárman még nem csatlakoznak az aláírókhoz) szoros, sőt többesélyes végszavazást vetít előre. Ez pedig nem oldaná meg a MOB alapproblémáját, a szervezet politikai megosztottságát. Nem véletlen, hogy Schmittet kérlelve-esedezve próbálják rávenni a lemondásra, örökös elnöki titulust, megbecsülést, szeretetet ígérve a továbbiakra. "Palinak ma is nagy presztízse van a NOB-ban. Ha akar, nyilván ártani is tud. A mozgalomnak viszont szüksége lenne a közismert sportdiplomatára" - aggódott lapunknak egy elnökségi tag. Ha a kezdeményezés elbukik, és a szavazáson Schmittet megerősítik, a tíz lázadó elnökségi tag (Aján Tamás, Bakonyi Tibor, Császári Attila, Csötönyi Sándor, Faragó Judit, Gyárfás Tamás, Hegedűs Csaba, Sinka László, Markovits László és Vass Károly) legtöbbje bejelentette, hogy kilép a vezető testületből.

Akik az elnököt ismerik, úgy vélik, végigharcolja. Sosem adott fel semmit. Most azt mondta, áll elébe a megmérettetésnek. 2001-ben sem lehetett lebeszélni arról, hogy a belga Jacques Rogge javára viszszalépjen a NOB-elnöki pozícióért indult versenyben. Többek szerint Schmitt addig volt a sors kegyeltje, amíg nem szippantotta magához a politika. Sportolóként, szállodaipari vezérként (Astoria, Fórum), sportvezetőként (Népstadion és intézményei, OTSH, MOB, NOB) sikert sikerre halmozott. És a Fidesznek sem jött be igazán a vele kötött szerződés. Négy éve a fővárost és a politizálást nem ismerő főpolgármester-jelöltként a megszerzett 35 százalék még elment, EP-listavezetőként 2004-ben pedig szinte megdicsőült. De az országgyűlési választásokra a Fidesz nem tudta vele megszólítani a nemzeti közepet. Igaz, túl sok lehetőséget nem is adott neki. Az elmúlt hónapok támadásai közepette pedig nem is nagyon igyekeztek őt megvédeni.

Aki marja

De ki lenne a megfelelő utód, a mindenkinek tetsző figura?

"Schmittből nincs még egy: olimpiai bajnok és nemzetközileg elismert sportvezető, öt nyelven beszél, a társaság kedvence. Nem kimondott karrierdiplomata, mert nem gürizős, a napi feladatokban megmártózó típus, viszont megnyerő modorával, jó kommunikációs készségével és széles kapcsolatrendszerével sok mindent el tud intézni" - mondta a MOB-ot és az állami sportigazgatást is jól ismerő forrásunk. Egy, a privát és az állami szektorban is tapasztalatokat szerzett menedzser szerint a kormánynak döntő felelőssége van abban, hogy ki lesz a következő MOB-elnök, noha közvetlenül nyilván nem szólhat bele a választásba. De adhat impulzusokat. Szerinte a közgazdasági gondolkodásnak nagyobb szerepet kellene kapnia, mint a sportolói, sportvezetői múltnak. Az mindenképp helytelen lenne, vélte forrásunk, ha olyan győzne, akinek a függetlensége megkérdőjelezhető, vagy akinél felmerülhet, hogy a tisztséggel járó társadalmi presztízst üzleti vagy egyéb céljaira használná. A névvel nyilatkozó Gyenesei István a Narancsnak kijelentette, hogy nem szeretne MOB-elnök lenni. Viszont szerinte olyasvalaki lenne alkalmas, aki valamilyen formában kötődik a sporthoz, széles a társadalmi kapcsolatrendszere, beleértve az üzleti életet, 40-60 év közötti, így ren-delkezik elég gyakorlattal és tapasztalattal.

Azt, hogy ki a kormány favoritja, nem sikerült megtudnunk, szervezkedő önjelöltekről és más, MOB-tagok által alkalmasnak vélt személyekről inkább hallani. Az öttusa környékéről ketten is szóba kerültek: Császári Attila sportszövetségi elnök, az adidas Budapest Kft. vezetője, aki állítólag a Schmitthez fűződő barátsága miatt nem indult ellenjelöltként a 2005-ös elnökválasztáson, és Fábián László sportmenedzser, az Olimpiai Bajnokok Klubjának alelnöke. Az öttusaszövetség fő támogatója egyébként az a HVB Bank, amelynek igazgatója Szalay-Berzeviczy Attila, a budapesti olimpiáért lobbizó mozgalom vezetője. Rajtuk kívül a főtitkár Kamuti Jenő indulására is számítanak, ha Schmitt helyére valóban új elnököt kell keresni. A legnagyobb esélyt forrásaink mégis Gyárfás Tamás médiavállalkozónak és Hegedűs Csaba olimpiai bajnoknak, a Magyar Birkó-zó Szövetség elnökének adják. Gyárfás a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke; a jelenleg is zajló Eb mellett a 2012-es foci-Eb pá-lyázati előkészületeit is ő irányítja magyar részről. A hazai rendezésű nemzetközi sportesemények evolúciójában hívő MOB-tagoknak akár még ő is lehet a befutó, "végcél: az olimpia!" felkiáltással. Persze csak akkor, ha Gyárfás egyéb elfoglaltságait nem tartják a poszttal öszszeegyeztethetetlennek. (Lásd keretes anyagunkat.) Hegedűs Csaba értesülésünk szerint szívesen vállalt volna vezető pozíciót az NSH-ban Ábrahám Attila helyén, de a hivatal beolvadt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium alá tartozó szakállamtitkárságba, melyet Elbert Gábor irányít. Úgy tudjuk, most MOB-elnökséggel vigasztalódna. A csatába beleszólhat még pár olimpiai bajnok: Gyulai Zsolt kajakozó, Kovács István ökölvívó és Szabó Bence kardvívó is.

Miközben Schmitt vagy más esélyeit latolgatjuk, a másik kulcskérdés az, hogy milyen MOB-ot fog vezetni a következő években az első számú hazai sportdiplomata: milyen jogosítványai lesznek a szervezetnek, hogy alakul a viszonya az új állami sportapparátussal, valamint a sportági szakszövetségek frissen létrehozott ernyőszervezetével, a Nemzeti Sportszövetséggel (NSSZ), melynek élére végül Erdei Tamás, az MKB elnök-vezérigazgatója került. Önálló marad vagy betagozódik? Csak egy sujtás lesz majd, vagy maga lesz a sportirányítás bocskaija?

A mi Berlusconink

MTK-s pólós múlt, egri pedagógiai főiskolán szerzett magyar-történelem szakos diploma, sportújságírói pályafutás. Stimmel minden: sportági kötődés és vezetői gyakorlat MÚSZ-elnökként, a kor (57 éves); széles társadalmi, gazdasági és nem utolsósorban politikai kapcsolatai pedig alighanem egyidősek a Nap Tv-vel. Több forrásunk is megerősítette, hogy Aján kipattintása után megegyezett Schmitt-tel: ha a MOB-elnök megy, ő lesz a következő. Schmitt maradásával azonban érvényét vesztette az alku - így kezdődött a kettejük közti hirig. "Gyárfást ma már nem a pénz motiválja elsősorban, nem költ, nem vesz nagy dolgokat. A játszmát, a befolyást, a hatalmat szereti, a pénz csak a siker értékmérője" - állítják hozzá közel állók. Munkamániás, leszegett fejjel megy előre, okos és taktikus versenyző. Hosszú évekig nem is ment szembe Schmitt-tel, és eleinte most is igyekezett a háttérből irányítani. "Az én pluszom ma annyi, hogy amikor sokan leültünk és beszélgettünk, a >>Mit csináljunk?konyi hívott, majd Csötönyi is, hogy Schmitt-től tudják, ha nyer a Fidesz, ő politikai funkciót kap, és engem tart alkalmas utódnak. A Hélia Szállóban találkoztunk Palival, akkor mondta nekem is, hogy olimpiai bajnokokban gondolkodott, de mindegyik ezért vagy azért sikertelenebb lenne, mint én."

Lobbizásban például felülmúlhatatlan: új uszodakomplexum nélkül is idehozta az úszó Eb-t, most a 2012-es horvát-magyar futball-Eb érdekében mozgósít. Ha Schmitt marad az elnök, ő hatodmagával távozik az elnökségből: "Úgy érzem, nekem nincs maradásom, gyökeresen más az álláspontom a MOB mai állapotáról és a probléma elrendezésének lehetőségéről, mint Palinak. És akkor álságos volna ott ülni mellette. De a sportból nem áll szándékomban kivonulni. Maradnék MÚSZ-elnök, és valahol hátul elücsörögnék mint MOB-tag." Az A terv pedig ekképpen fest: "A MOB mindig is úgy épült fel, hogy az elnök szabta meg az irányt. Olyan elnökséget képzelek el, ami akkor ülésezik, amikor szükséges, és nem akkor, amikor én ráérek. Ami mindenre reagál, ami a magyar sportban történik, nem a liftből suttog vissza. A magyar sport a MOB-ban csúcsosodjon ki, és ne a megerősödött Nemzeti Sport Szövetség alá tagozódjon be. De az én esélyeim jelentősen csökkentek azáltal, hogy nyíltan elmondom a véleményemet. Most a harmadik sorban álló, csendes bujtogatónak van esélye." Gyárfás lemondana a MÚSZ-elnökségről, de végigvinné a horvát-magyar pályázatot, a Nap Tv-t pedig nem érzi összeférhetetlennek: "Nem kritérium a MOB-ban az, hogy valaki feladja a hivatását. Amikor a MOB tagja lettem, már újságíró voltam, és az is szeretnék maradni. Úgy érzem, ez akár még a MOB számára is érték lehet, hogy olykor meg tudok nyilvánulni sportügyekben. A MOB elfogadta, amikor csinálom az Olimpiai Évkönyvet, az olimpiai plakátot, hogy a MOB javára, de a magam értékeinek megfelelően újságíróként dolgozom." A Gyárfást jól ismerők állítják: gazdaságilag feltehetően gatyába tudná rázni a MOB-ot, erős kezű elnökként lépne fel, és egységesítené a széthúzókat is. Kérdés, milyen módszerekkel. Ars poeticája Fouchétól való: "A terror dörgő szava helyettesíti a terrort magát."

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.