L. Simon László fideszes cinizmusból oktatott: "Kár a CEU költözésével hergelni az embereket, ez az ő döntésük, nem a kormányé"

  • narancs.hu
  • 2018. október 23.

Belpol

Az egyetemet amúgy komoly intézménynek tartja.

A maga részéről reméli, hogy a CEU meg fog felelni a törvényi követelményeknek - ezt mondta L. SImon László fideszes képviselő az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Szerinte ha a CEU rektora azt mondja, hogy távozni akarnak Budapestről, az nem a magyar kormány, hanem a CEU döntése, és – mint fogalmazott – ezzel kár hergelni az embereket.

L. Simon László hozzátette, a CEU-t komoly intézménynek tartja, sok fontos kutatással, bár a diákok szakdolgozati témái között van olyan, amelynek a tudományossága megkérdőjelezhető.

Michael ignatieff, a CEU elnök-rektora csütörtökön jelentette be, hogy amennyiben a kormány december 1-ig nem írja alá az egyetem működéséről szóló megállapodást New York állammal, 2019 szeptemberében induló képzéseiket már Bécsben hirdetik meg.

Ha nem lép a kormány, minden programját Bécsbe viszi a CEU

Megkezdték a szükséges engedélyek beszerzését. „Amennyiben a magyarországi helyzetünk nem oldódik meg, mindegyik programunkat a bécsi campusunkon fogjuk oktatni, amelyhez a szükséges engedély beszerzése már folyamatban van az illetékes amerikai oktatási hivatallal együttműködésben" - ez áll abban a körlevélben, amelyet Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora küldött az egyetem oktatóinak és hallgatóinak, és amelyet a 444.hu ismertetett.

A lex CEU-val egyébként maga a kormány írta elő, hogy szükség van ilyen megállapodásra, és azt is, hogy a CEU-nak Amerikában is felsőoktatási képzést kell folytatnia. Ezt a feltételt az egyetem azóta teljesítette.

Figyelmébe ajánljuk