Ha nem lép a kormány, minden programját Bécsbe viszi a CEU

  • narancs.hu
  • 2018. október 5.

Belpol

Megkezdték a szükséges engedélyek beszerzését.

„Amennyiben a magyarországi helyzetünk nem oldódik meg, mindegyik programunkat a bécsi campusunkon fogjuk oktatni, amelyhez a szükséges engedély beszerzése már folyamatban van az illetékes amerikai oktatási hivatallal együttműködésben” – ez áll abban a körlevélben, amelyet Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora küldött az egyetem oktatóinak és hallgatóinak, és amelyet a 444.hu ismertetett.

Ignatieff azt is írja, a tanulmányaikat már megkezdő hallgatók Budapesten maradnak, de elképzelhető, hogy az új programokat szeptemberben már Bécsben hirdetik meg.

Egy bécsi projektmenedzsert is felvennének, aki a tanszékekkel egyeztetne a költözésről. Ha lesz megállapodás a kormánnyal, és a CEU tovább működhet Budapesten, akkor a projektmenedzser csak az eleve Bécsben indítani tervezett két alapképzés és egy mesterképzés előkészítéséért felelne.

A felsőoktatási törvény hatályos szövege szerint év végéig kellene nemzetközi szerződést kötnie a magyar kormánynak New York állammal a CEU működéséről, különben az egyetem elveszítheti működési engedélyét. A kormány azonban annak ellenére nem írja alá ezt a megállapodást, hogy a CEU minden egyéb feltételt teljesített.

Neked ajánljuk