Lázár kontra Márki-Zay: megbüntették a polgármestert

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. szeptember 3.

Belpol

Az ellenzéki politikus szerint a bíróságon „végrehajtották a politikai igényt”, hogy őt el kell ítélni.

 

Jogerősen 200 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta pénteken a Szegedi Törvényszék Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) hódmezővásárhelyi polgármestert, mert az ítélet szerint becsület csorbítására alkalmas tényt állított Lázár János (Fidesz) országgyűlési képviselőről.

A bíróság nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében mondta ki bűnösnek az ellenzéki politikust.

Lázár János magánvádlóként kezdeményezett eljárást Márki-Zay Péterrel szemben, azért, mert a polgármester 2018 decemberében két építőipari cég, a Szeviép és a K-Art ügyében korrupcióval, bűncselekmény elkövetésével hozta őt összefüggésbe. Lázár a bíróságon úgy fogalmazott, természetesnek tartja, hogy a polgármester kritikával illeti politikai tevékenységét, de ennek vannak határai, nem vádolhatja őt bűncselekmény elkövetésével.

A Hódmezővásárhelyt korábban polgármesterként irányító Lázár János elmondta, ppp-konstrukcióban a K-Art Építészstúdió Kft. építette a helyi Balogh Imsi Sportcsarnokot, és a kiírt közbeszerzésen emellett vállalta a létesítmény 15 éves üzemeltetését. A 2008-as átadást követően gazdasági jellegű vita alakult ki az önkormányzat és a cégcsoport között a vállalkozás által kiállított számlák tartalma miatt, majd az önkormányzat 2011. szeptember 1-jével mondta föl a beruházó céggel a sportcsarnok üzemeltetésére kötött szolgáltatási szerződést.

Kendi Imrét, aki korábban az építészstrúdiót vezette, tanúként hallgatta meg a bíróság. Azt mondta, a cégcsoport gazdálkodása a vita miatt ellehetetlenült, a K-Art Építészstúdió Kft.-t később fölvásárolták, majd több évvel később végelszámolással megszűnt, a cégcsoport két másik vállalkozását 2013-ban felszámolták.

A tárgyaláson Bakos Éva tanácsvezető bíró iratokat ismertetve közölte, a polgármestert a Szegedi Törvényszék korábban már két másik ügyben is jogerősen elmarasztalta nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt, és akkor 300 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta.

A tanácsvezető bíró az indoklás során kifejtette,

az ügyben a személyiségi jog sérelme állt szemben a véleménynyilvánítás szabadságával.

A törvényszék az Alkotmánybíróság korábbi döntéseit alapul véve megállapította, Márki-Zay Péter közérdeklődésére számot tartó kérdésben nyilvánult meg, azonban valótlanul állította, hogy a sportcsarnokot kivitelező cég Lázár János miatt ment csődbe, hiszen azt tulajdonosai értékesítették, és csak 2019-ben szűnt meg végelszámolással. A bíróság a polgármester Szeviéppel kapcsolatos kijelentését Lázár Jánossal szemben megfogalmazott éles kritikaként értékelte.

    A törvényszék döntésével – a bűncselekmény elkövetése óta bekövetkezett időmúlásra és a vádlott személyi körülményeire tekintettel – enyhítette az első fokon kiszabott 400 ezer forintos pénzbüntetést.

Az ítélet kihirdetését követően Márki-Zay Péter a bíróság előtt rögzített videóban „vérlázító koncepciós eljárásnak” minősítette az ügyben a Szegedi Járásbíróság által hozott elsőfokú ítéletet, és jó hírnek nevezte azt, hogy a törvényszék több ponton felülbírálta az elsőfokú ítéletet.

 Márki-Zay úgy fogalmazott, a törvényszéken, bár a védelem több indítványának is helyt adtak, és módosították a tényállást is, „végrehajtották a politikai igényt”, hogy őt bűnösnek mondják ki. Szerinte Kendi Imre a napnál világosabban elmondta, hogy cégének csődjét az eredményezte, hogy a Lázár János egykori polgármester vezette közgyűlés úgy döntött, nem fizeti ki a cég számláit. 

A vásárhelyi polgármester megbeszéli ügyvédjével, Hamvas Ödönnel, ez ügyben érdemes-e a Kúriához fordulni, volt ugyanis arra példa, hogy a legfőbb bírói fórum a felülvizsgálatban megváltoztatta a korábban őt elmarasztaló ítéleteket. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk