Lázár minisztériuma kiírta a Fertő tavi beruházás tenderét

  • narancs.hu
  • 2023. október 28.

Belpol

Hiába a tiltakozások, a kormány hajthatatlan. 

2019-ben akart először 25 milliárdból a kormány megvalósítani egy hatalmas turisztikai beruházást Fertőrákoson, ahol szálloda, sportközpont, ökocentrum, strand és kikötő is épül a tóparton. A kormány a környezetvédők, az Európai Unió és az UNESCO tiltakozása ellenére 2020-ban elkezdte a beruházást. A 9 milliárd forintba kerülő vitorláskikötő építését Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég nyerte el, amely kiirtotta a nádast, lebontotta az ikonikus cölöpházakat. Később az egész fertőrákosi tópartot legyalulták – írja az Átlátszó

A beruházásért felelős állami cég, a Sopron-Fertő Turisztikai Nonprofit Zrt. 2021 novemberében kiírta a létesítményekre vonatkozó tendert, amiből nagy botrány lett, a cég pedig visszavonta a felhívást. Később újra kiírta, viszont ez 2022 nyarán eredménytelen lett pénzhiány miatt. 

Úgy tűnt, a projekt bedőlt, 2022 végén a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Kft. meg is szűnt, feladatait az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) vette át. A beruházásra kiadott engedélyeket folyamatosan megújították, melyet a Greenpeace Magyarország bírósági úton megtámadott. A per sikeresen zárult, a Győri Törvényszék a új eljárás lefolytatására kötelezte a kormányhivatalt. 

Ugyanakkor úgy tűnik, a kormány nem állt el a beruházás megvalósításának tervétől, ugyanis

a Lázár János vezette minisztérium most újra kiírta a Fertő tavi öko- és szabadidőpark fejlesztésére vonatkozó tendert,

számolt be a lap. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk