Le Monde: Varga Judit hamisan állítja, hogy nem akartak belenyúlni az interjúba

  • narancs.hu
  • 2021. július 22.

Belpol

A francia lap bécsi tudósítója beszélt erről a Népszavának.

A vasárnap kirobbant, Pegasus-ügyként is emlegetett megfigyelési botrány egyik mellékszála volt, hogy a Washington Post cikke szerint a magyar igazságügyi miniszter egy a Le Monde-nak adott interjúból ki akart húzatni egy kérdést. A francia lap, amely szintén közreműködött a Pegasus kémprogram felhasználását kutató nemzetközi oknyomozó vállalkozásban, interjút kért a közelmúltban Varga Judit magyar igazságügyi minisztertől.

A beszélgetésben a riporter a következő kérdést tette fel Varga Juditnak: „Ha valaki azt kérné, hogy hallgassanak le egy újságírót vagy egy (politikai) ellenfelet, elfogadná-ezt a kérést?” Mire Varga válasza úgy hangzott: „Micsoda kérdés! Ez már önmagában provokáció!”

A Népszava csütörtök reggel közölte, hogy a Le Monde bécsi munkatársát, az interjút is készítő Jean-Baptiste Chastandot is megkérdezte az esetről. Chastand elmondta: az igazságügyi miniszter sajtósa valóban szeretett volna kihúzatni egy kérdést és választ a megjelenés előtt álló cikkből, ő azonban ehhez nem járult hozzá: „Azt mondtam a szóvivőnek, hogy csak akkor javíthatnak bele az írásba, ha közben rájöttek, hogy a miniszter hibás választ adott. Harminc perc múlva jött a megerősítés, hogy az interjú teljes szövegét jóváhagyták” – fogalmazott Chastand.

Varga viszont még hétfőn, a Népszava brüsszeli tudósítójának kérésére tagadta, hogy hasonló változtatási szándékkal keresték volna meg a Le Monde-ot.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk