Lehet, mégsem szólhatnak bele az iskolaigazgatók a tanárok béremelésébe

  • narancs.hu
  • 2024. január 15.

Belpol

Nem minden pedagógusnak emelkedik majd a fizetése, nem is egyenlő arányban.

Mégsem biztos – az eddigi hírekkel ellentétben –, hogy lesz érdemi beleszólásuk az iskolaigazgatóknak abba, hogy az általuk vezetett intézményekben dolgozó pedagógusok milyen arányban részesülhetnek a kormány által januárra ígért 32,2 százalékos bértömeg-emelésből

írjaNépszava. A lapnak egy fővárosi iskola igazgatója azt mondta, a tankerületi központ nemrég egyeztetésre hívta az intézményvezetőket, de a megbeszélés végül elmaradt. Nem sokkal később arról tájékoztatták őket, hogy a tanárok új munkaszerződéseit központilag dolgozzák ki, az igazgatóknak pedig mindössze annyi lesz a feladatuk, hogy a tankerületi központban átvegyék a kész dokumentumokat és továbbítsák azokat a pedagógusoknak. Vagyis eszerint központi döntés születik.

A Klebelsberg Központ a lap megkeresésére annyit válaszolt az ügyről, hogy tudomásuk szerint az új életpályamodell-törvényhez kapcsolódó részletszabályok kidolgozása egyelőre folyamatban van.

A lap emlékeztet, hogy a Klebelsberg Központ által említett részletszabályokra azért van szükség, mert

a 32,2 százalékos emelés nem az egyes pedagógusok bérére, hanem a fenntartók számára rendelkezésre álló bértömegre vonatkozik. Vagyis nem minden pedagógusnak emelkedik majd ilyen arányban a fizetése.

A béremelés Belügyminisztérium által kidolgozott koncepcióban csak alsó határok szerepelnek, amelyeknél a különböző fokozatú pedagógusok nem kaphatnak kevesebbet. Például egy Pedagógus I. besorolású tanár esetében az alsó határ bruttó 538 ezer forint, ami nettóban 357,7 ezer forintot jelent.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk