Lekaszálta a Fidelitas a Vadvirágos Budapest program gyepét: nem hitték el, hogy nem gaz, ami nő

  • narancs.hu
  • 2021. június 28.

Belpol

Csakhogy az önkéntes munka általában nem a rombolásról szól.

„Budapest baloldali vezetői a közterület gondozására is alkalmatlanok. A parlagon hagyott területeket elnevezték méhlegelőnek, amiket az emberek felháborodása ellenére nem számolnak fel. Úgy döntöttünk, hogy a magasra nőtt gaz-erdőt közösségileg lekaszáljuk!” – ez áll a Fidelitas a Facebook posztjában, amely az úgynevezett „közösségi munkájukról” számol be.

🛑 Budapest baloldali vezetői a közterület gondozására is alkalmatlanok. A parlagon hagyott területeket elnevezték...

Posted by Fidelitas on Sunday, June 27, 2021

Csakhogy persze szó sem volt arról, hogy parlagon hagyott területen arathatott dialadalt a Fidelitas azzal, hogy lekaszált ezt-azt. A Vadvirágos Budapest program a Fővárosi Önkormányzat és a Főkert szakmai alapú koncepciója: ezek azok a területek, melyekről táblák is tudósítanak, hogy azok méhlegelők. 

A főváros koncepciójáról tájékozódni is lehet, ehhez persze venni kell a fáradtságot, és olvasni. A leírásban a magasra hagyott gyepfelületről azt írják, hogy

„...a gyepfelületek intenzív, évenként szokásos 5-7 alkalommal történő teljes lekaszálása helyett a parkokban olyan foltokat jelölünk ki, ahol 1-3 kaszálást megtartva a vadvirágoknak van ideje kifejlődni, virágozni, magot érlelni, terjedni. A vadvirágok és a kevésbé bolygatott zöldfelületek élő- és táplálkozó helyet biztosítanak a rovarvilág számára, melyek egyúttal az énekesmadarak számára jelentenek táplálékot. A magasabbra engedett gyepek több harmatot, vizet kötnek meg, ezáltal pozitívan hatnak a talajvízháztartásra, az ilyen felületek kevésbé száradnak ki aszályos időszakban.”

És bár a programleírásban elismerik, hogy a kezdeti időszakban az ilyen területek nem nyújtanak épp szép látványt, ez, az úgynevezett extenzív kezelés.

„Egy igazán szép képet mutató, tarka virágos, diverz élővilágú rét kialakulása lassú, több éves folyamat, ezért a programba bevont területek nem feltétlenül lesznek „látványosak” az idei évben (vagy akár jövőre), hiszen az eddig ott folytatott sorozatos kaszálás hatásait maguk mögött kell hagyják.”

Ezt az állapotot sikerült a Fidelitas önkéntes, hozzáértő kertészeinek tönkretenniük, kitolniuk még egy kis idővel, ráadásul épp a legnagyobb nyári szárazság idején, amikor amúgy is hajlamos a levágott fű a kiszáradásra. Csak gratulálni lehet az ifjú fideszeseknek. Hasznos, társadalmi munkát vállalni bármikor ér. De vajon ezért a rongálásért megbírságolják őket?

(Facebook/Fidelitas)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.