Lengyel nagykövet: Nehéz nézni, hogy a magyar külügyminiszter Moszkvába, Minszkbe látogat

  • narancs.hu
  • 2023. április 13.

Belpol

Meglepő volt számára, hogy a magyar kormány nem volt nyitott arra, hogy máshonnan, ne Oroszországból biztosítsák a szükséges gázmennyiséget.

Szomorúnak tartja Lengyelország budapesti nagykövete, hogy a magyar külügyminiszter Moszkvába és Minszkbe jár tárgyalni,

de hozzátette, a magyar kormány továbbra is őszinte partner, még ha nem is értenek egyet mindenben –mondta Sebastian Kęciek a Wacław Felczak Alapítvány szerda esti rendezvényén a Telex beszámolója szerint.

"Ha csak az utóbbi napok eseményeit vesszük, amikor a magyar külügyminiszter Moszkvába majd Minszkbe látogatott – nehéz pillanatokat okoz ez nekünk is, Varsónak is"– mondta Kęciek, aki szerint a "kétoldalú és sokoldalú" megbeszélések ennek ellenére folyamatosak, és a lengyel diplomácia is minden kérdésre megkapja a magyar féltől a válaszait, "igaz, ezekkel nem mindig vagyunk elégedettek".

A nagykövet elmondta, hogy ő közvetítő szerepet tölt be a két ország között, azonban úgy látja, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatos lengyel álláspontot nem igazán ismerik vagy értik Magyarországon. "Olvastam egyes kommentárokat és publicisztikákat, amik szerint a lengyel álláspont egyfajta ruszofóbia, Amerika-barátság. Sőt, cikizős, hülyézős megjegyzések futottak például a lengyel miniszterelnök egyik vendégcikke alatt is. De egyáltalán nem erről van szó.

A lengyel külpolitika racionális, és az oroszokkal való tapasztalatainkon alapul. Magyarországnak is megvan a maga tapasztalata az oroszokkal, épp ezért meglepő, hogy a magyarok miért tekintenek másképp erre."

Kęciek arról is beszélt, hogy szerinte Oroszország a jövőben is fenyegetést fog jelenteni szomszédaira, éppen ezért kellene szerinte a magyar kormánynak is átértékelnie kapcsolatait Moszkvával.

"Nem lehet többé arról álmodozni, hogy majd jön a sok olcsó energia az oroszoktól. Nem fogunk tudni visszatérni az Oroszországgal való normális ügymenethez.

Az emberek megtapasztalták, hogy az egekbe értek az energiaárak, különösen azokban az országokban, amelyek Moszkvával üzletelnek." A nagykövet szerint rendkívül fontos az energiaforrások diverzifikálása, éppen ezért látná szívesen Lengyelország azt, ha aktívabban venne részt Magyarország is a régiós projektekben. Például a gdański LNG-terminál létrehozásában, ahonnan Szlovákián keresztül akár hazánkba is érkezhetne gáz.

"Magyarország gázellátásának 45 százaléka jön Oroszországból. Úgy gondolom, hogy a közös szolidaritás alapján máshonnan is biztosítani tudnánk ezt a gázmennyiséget, legyen szó a Horvátországon, Románián vagy Szlovákián keresztül érkező gázvezetékekről. Több a lehetőség, mint amennyit az elmúlt években sikerült megvalósítani, és számomra meglepő volt, hogy erre nem volt egészen nyitott a magyar kormány."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk