Lesújtó véleményt fogalmazott meg az Európa Tanács a magyar médiahelyzetről

  • narancs.hu
  • 2019. február 12.

Belpol

A jelentés erősen kritizálja, hogy Magyarországon a média nagyon magas arányban koncentrálódik a kormánypárti oligarchák kezeiben.

A második világháború vége óta nem volt ilyen törékeny helyzetben a sajtószabadság Európában, ezért mielőbbi határozott politikai intézkedésekre van szükség – írja a hvg.hu az Európa Tanács kedden közzétett jelentésére hivatkozva.

Az ET általánosságban is elszomorító képet fest le az európai médiapiac helyzetéről, a jelentésben kitérnek arra, hogy az elmúlt években jelentősen romlott a médiaszabadság helyzete Európában, az újságírók elleni támadások száma folyamatosan emelkedik, sok riportert önkényesen tartanak fogva egyes országokban, új törvények szűkítik a hatóságok, a kormányzat ellenőrzését végző szabad sajtó tevékenységét, és több újságírógyilkosság ügyében továbbra sincs előrelépés a tettesek felelősségre vonásában.

Törökország és Oroszország mellett a jelentés külön fejezetben foglalkozik Olaszországgal és Magyarországgal is, melyben azt írják, hazánkban a média nagyon magas arányban koncentrálódik a kormánypárti oligarchák kezeiben.

A magyar kormány mára uralja a média nagy részét, a kevés megmaradt független termék akadályok sorával néz szembe, például a hirdetési bevételek hiányával, a korlátozó szabályozási környezettel és a független újságírók hiteltelenítését célzó kampányokkal.

A jelentésben felszólították a magyar hatóságokat a sajtószabadság tiszteletben tartására és védelmezésére, s ennek érdekében az érvényben lévő törvények és gyakorlatok felülvizsgálatára.

A teljes jelentés elérhető itt.

Figyelmébe ajánljuk