Lovász Lászlóék nem hagyják magukat: nemet mondtak az MTA ellehetetlenítésére

  • Gera Márton
  • 2019. február 12.

Belpol

Írásos garanciát kérnek arra, hogy az intézetek a törvény szerinti 2019. évi központi költségvetési támogatást megkapják.

Az MTA Elnöksége mai ülése során két határozatot fogadott el, a testület többségi igen szavazatával.

A 1 sz. határozat szerint:

  • Az Elnökség felkéri az ITM miniszterét, hogy biztosítsa az akadémiai kutatóhelyek törvényben garantált alapfinanszírozását.
  • Az Elnökség felkéri a kutatóközpontok főigazgatóit és az önálló jogállású intézetek igazgatóit, hogy az NKFIH által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program keretében előkészített támogatási igényeiket terjesszék fel az Akadémia elnökéhez.
  • Az Elnökség felkéri az MTA elnökét, hogy – a Professzorok Batthyány Köre által tett és az ITM minisztere által is elfogadott javaslattal összhangban – a kutatóintézet-hálózat igényeit abban az esetben továbbítsa az ITM minisztere, valamint az NKFIH elnöke részére, ha a minisztertől előzetesen írásbeli visszaigazolást kap arról, hogy a törvény szerinti 2019. évi központi költségvetési támogatást az intézetek megkapják.
  • Az Elnökség felkéri az Akadémia elnökét, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az ITM miniszterével a kutatóintézetek jövőbeni struktúrájára vonatkozó miniszteri javaslatokról.

A 2. számú határozatban pedig azt írták, hogy

  • Az Elnökség köszönettel veszi az Akadémián és más intézményeknél dolgozók támogatását. Továbbra is kéri az akadémiai dolgozók töretlen helytállását, bizalmát és higgadt feladatellátását.

 

Az előzményekről korábban részletesen írtunk: a kormány elvonta a Magyar Tudományos Akadémia negyedéves költségvetésének egy részét, majd előrevetítette, hogy az egyes intézetek pályázatok útján juthatnának csak hozzá a pénzhez, azonban ezeken a pályázatokon versenyezniük kell például olyan, a kormány által preferált intéményekkel, mint a Veritas Történetkutató Intézet, vagy éppen a Magyarságkutató Intézet.

Lovász László, az MTA elnöke

Lovász László, az MTA elnöke

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Közben félhivatalos információkból az is kezdett körvonalzódni, hogyan nyírná ki teljesen az akadémiát a kormány, pontosabban a Palkovics László vezette Innováció és Technológiai Minisztérium: arról lehetett hallani, hogy az MTA tulajdonképpen egy egyszerű köztestületként működne a továbbiakban, fontos kutatásoknak és projekteknek pedig vége lenne. Palkovics közben arról beszélt, hogy nem az MTA ellehetetlenítéséről van szó, hanem a kormány "a teljesítménnyel összekötött finanszírozás" mellett döntött.

Ezt érte el Palkovics: menekülnek a tudósok Magyarországról

Az elnökség keddi döntésére várnak az MTA munkatársai, de sokan már most állást keresnek. Ha átmegy a Palkovics-terv, fontos kutatásoknak lehet vége. „Szar a hangulat, milyen lenne?!" - foglalja össze röviden egy a Történettudományi Intézetben dolgozó forrásunk a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteiben dolgozók közérzetét.

Nem véletlen, hogy az MTA mellett magyar és nemzetközi szaktekintélyek álltak ki, ma délután pedig élőláncos tüntetés keretében demonstrált több mint ezer ember az MTA Széchenyi téri épülete előtt.

Élőlánccal, saját testükkel védik a tudósok az Akadémiát

Több mint ezren tüntetnek az Akadémia védelmében. Cikkünk folyamatosan frissül. "Odajött hozzám két külföldi, hogy mi történik itt. Amikor elmondtam, hogy a kormány lényegében fel akarja számolni a hazai tudomány legfontosabb intézményét, a Magyar Tudományos Akadémiát, elkerekedett a szemük" - meséli a Narancs.hu tudósítója, hogyan reagáltak a Széchenyi István téren zajló tüntetésre a Belvárosban sétáló turisták.

Figyelmébe ajánljuk