Közös énekléssel tüntettek a leváltott főigazgatójuk mellett az OORI dolgozói

  • BM
  • 2020. április 13.

Belpol

A munkatársak megrendülésüket fejezték ki, amiért Kásler felmondott Cserháti Péternek.

„Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) munkatársai teljes mértékben támogatják az igazgatójukat, a demonstráció a búcsúztatásáról szól” – mondta a Narancs.hu-nak az egyik szervező.

Kérdésünkre elmondta, a tüntetést a dolgozók vetették fel, és néhány óra alatt sikerült elérni, hogy az intézet munkatársainak nagyjából a fele, nagyjából 200 fő megjelenjen. „Ki akartuk fejezni a megrendülésünket” – mondta.

false

 

A szervezők felvétele

A demonstráció 5-6 perces állótapssal kezdődött, ezt követően Cserháti beszédet mondott (az elbocsátott főigazgató azt kérte, ne kerüljön nyilvánosságra a szónoklat tartalma), amit egy ugyancsak hosszú taps követett, majd közösen elénekelték az Illéstől a Sárga rózsát.

A Narancs.hu-nak a szervező elmondta, hogy Cserháti külön nem ad nyilatkozatot, viszont az OORI hivatalos közleménnyel készül.

false

 

A szervezők felvétele

Nem volt elég ágy

Vasárnap derült ki, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere megszüntette Cserháti Péter, az OORI főigazgatójának megbízását. A hivatalos közlemény szerint a menesztés oka, hogy a főigazgató nem szervezte át időben a járványhoz igazodva az intézményt. A hivatalos utasítás szerint április 15-re biztosítani kellett volna a koronavírussal fertőzött betegek számára több mint kétszáz ágyat, viszont április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra elkülönítve, a főigazgató nem gondoskodott a rehabilitációs betegek áthelyezéséről.

Cserháti Péter egy 2017-es sajtótájékoztatón

Cserháti Péter egy 2017-es sajtótájékoztatón

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„Aki a komplex intézkedési terv ütemezett utasításait nem hajtja végre, az a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét veszélyezteti. Az OORI főigazgatójának ilyenfajta eljárása ezért mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan” – áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának vasárnap kiadott közleményében. Egyébként az intézet honapján olvasható főigazgatói körlevél szerint a járványügyi hatóságok utasítására a kórház már március 23-án erősen korlátozta a felkészülés jegyében a tevékenységét.

Cserháti Pétert 2010-ben először egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkárnak, majd 2013-ban miniszteri biztossá nevezték ki, ebben az évben nyerte el az OORI főigazgatói székét is. 2014-ben a rehabilitációs szakellátás fejlesztéséért felelős miniszteri biztos lett. Két éve a budapesti kórházi rendszer teljes átalakítását célzó Egészséges Budapestért Program miniszteri biztosának nevezte ki Kásler, a megbízatása 2019-ben járt le.

Egyébként nem Cserháti volt az egyetlen egészségügyi intézményvezető, akinek a tárcevezető felmondott a napokban: Kásler a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Okatató Kórház főigazgatóját, Csernavölgyi Istvánt is menesztette.

Emmi: Súlyos mulasztást követett el a leváltott székesfehérvári kórházigazgató

Csernavölgyi István szerint olyan hiba történt, ami bármely más intézményben előfordul. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tájékoztatása szerint a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos súlyos mulasztás miatt váltották le a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatóját - közölte a kormánypárti Origo nyomán az MTI.

Neked ajánljuk