LMP: Legyenek nyilvánosak az ügynökakták!

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 22.

Belpol

Huszonnegyedszer nyújtja be erről szóló javaslatát a párt.

Az LMP 24. alkalommal is benyújtja az állambiztonsági múlt feltárására vonatkozó javaslatát a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján, hétfőn. Ezt Keresztes László Lóránt, a párt frakcióvezetője jelentette be vasárnap, online sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus szerint súlyos mulasztása minden olyan pártnak, amelynek a rendszerváltás óta többsége volt a magyar országgyűlésben, hogy a mai napig nem tárták föl tisztességesen az állambiztonság múltját. Azt sem lehet tudni, hogyan hálózták be a rendszerváltó pártokat az állambiztonság fenntartói, az egykori politikai hatalmat hogyan váltották gazdasági hatalomra, és hogyan indítottak el máig ható társadalmi és gazdasági folyamatokat. 

Keresztes László Lóránt emlékeztetett, a Fidesz–KDNP antikommunistának nevezte magát, és a 2010-es országgyűlési választások előtt világos ígéretet tett az aktanyilvánosság biztosítására, ez mégsem teljesült.

A Lehet Más a Politika tíz évvel ezelőtt nyújtotta be először az országgyűlésben az állambiztonsági múlt feltárásáról szóló javaslatát, de érdemben erről nem lehetett tárgyalni. 

Az LMP arra számít, hogy ezt a 24. javaslatot is le fogja söpörni a kormányoldal, de az ellenzéki párt reméli, a jövő évi országgyűlési választások után olyan többség jön létre, amely tisztázza, mi történt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk