Rekordösszegért ülésezett Debrecenben a Fidesz-frakció

Belpol

56 millió forintot költöttek a háromnapos programra, ennyi pénzből korábban öt kihelyezett ülést is meg tudtak tartani.

Fekete kordonok mögé bújt a Fidesz – írta meg az országos sajtó, amikor kiderült, hogy a kormánypárt frakciója június 16-18. között paravánok mögé rejtőzve tartotta meg debreceni kihelyezett ülését.

Az esetről a helyi Debreciner számolt be először: cikkük szerint az esemény előtt teljesen lezárták a Baltazár Dezső teret is, ahol a képviselők átsétálhattak a konferencia helyszíne és a szálláshelyként szolgáló Hotel Lycium között.

A lap úgy tudta, hogy a párt vezérkara nem a Lyciumban, hanem az egyébként üresen álló Aranybikában pihent, amelyet korábbi tulajdonosától nemrég vásárolt fel a Mathias Corvinus Collegium (MCC) .  Frissítés! Bár az Aranybikáról szóló értesülést mi is átvettük, Erdei Krisztián, az MCC  kommunikációs igazgatója jelezte, ez tévedés: a Mathias Corvinus Collegium szállodája nem adott ki szobákat a Fidesz-frakció tagjainak, eddig csak saját munkatársaikat szállásolták el ott. Jelenleg azon dolgoznak, hogy ősztől egyetemisták is használhasssák az átalakítás alatt álló épületet.

A Parlament honlapján azt is megtudhattuk, mennyibe került a háromnapos program: az üvegzseb oldalra töltött adatok szerint az Országgyűlés Hivatala 56 millió forintot fizetett a rendezvény után az önkormányzati tulajdonú Debreceni Sportcentrum Nonprofit Kft.-nek. Ez óriási összeg, legalábbis a korábbi ülésekhez viszonyítva: a Fidesz kihelyezett rendezvényei eddig nem lépték túl a 17 millió forintos keretet, legalábbis a nyilvánosan megismerhető szerződések alapján. 2013 szeptembere és 2019 februárja között összesen öt ilyen ülést tartottak, melyek összege együttesen 59 millió forintra rúgott – ezekhez képest is kimagasló a debreceni monstre program.

A Magyar Narancs az érintettektől szerette volna megtudni, hogy miért lett ilyen drága a debreceni konferencia – hiszen nem kizárt, hogy a rejtőzködés és területlezárások emelték meg ennyire a számlát. Lapunk az Országgyűlés sajtószolgálatának, Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetőnek és a pártnak, valamint Debreceni Sportcentrum Nonprofit Kft-nek is kérdéseket küldött a költségekkel kapcsolatban.

Megkerestük a képviselőknek szállását biztosító hotelt is. Debrecen fideszes polgármesterétől, Papp Lászlótól pedig azt szerettük volna megtudni, hogy a város kért-e-közterület-használati díjat a Baltazár Dezső tér részleges lezárásáért, és ki döntött a kordonozásról.

 

A Debreceni Önkormányzat jelezte: a frakcióülést szervező városi cég 2400 négyzetméternyi közterület használatára kért és kapott engedélyt, a háromnapos program után pedig 426 ezer forintot fizettek a közterületek után. A  szállást adó hotel és a Debreceni Sportcentrum Nonprofit Kft. azt ajánlotta, forduljunk a Fidesz frakciójához, de a frakcióhoz továbbította kérdéseinket az Országgyűlés Sajtóirodája is. A kormánypárt eddig nem reagált levelünkre.

Orbán Viktor mindenesetre nem először bújik fekete leplek mögé a nyilvánosságtól tartva: 2019. februári, Várbazárban tartott évértékelő beszédét szintén leplezve, kordonok mögött tartotta meg.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.