Magyar tábornok csevegett az orosz katonai attaséval a Vigadóban

  • narancs.hu
  • 2024. október 12.

Belpol

Beszédtéma, illett-e Kajári altábornagynak szóba állni Szmirnov ezredessel a Kínai Népköztársaság által rendezett fogadáson.

A NATO központjában dolgozó tisztviselők megjegyezték maguknak, hogy Kajári Ferenc altábornagy, a magyar vezérkari főnök helyettese fesztelenül társalgott Oleg Szmirnov ezredessel, az Orosz Föderáció katonai és légi attaséjával szeptember 26-án este, a budapesti Vigadó hangversenyteremben. Ez nyilvános rendezvényen történt, a fogadást a Kínai Népköztársaság adta abból az alkalomból, hogy a kommunista állam 75 éve alakult meg. 

Panyi Szabolcs hírlevele, a Vsquare ír erről az esetről. 

A beszámoló alapján úgy lehet elképzelni a rendezvényt, hogy Kína meghívására megjelenik több száz vendég, köztük hazai kormánytisztviselők, üzletemberek és külföldi diplomaták, van hidegtál, pezsgő, könnyed beszélgetés, de a jelenlévők megfigyelik, ki kivel koccint, milyen hosszan társalog.

Kajári altábornagy és beszélgetőpartnere azért keltett feltűnést egyesek szemében, mert – mint a hír kapcsán a Független Hírügynökség emlékeztet –, Kajári Ferenc a katonai titkosszolgálatnál szolgált, mielőtt parancsnokhelyettes lett, és mostani beosztásában is hozzá tartozik ez a szakterület. Oleg Szmirnov ezredesről pedig az alapján feltételezik, hogy szintén hírszerző, hogy az orosz katonai attasék a szovjet idők óta általában azok.

„Az a személy 100 százalékban GRU-s” – így fogalmazott Panyi Szabolcsnak a forrása, a NATO brüsszeli központjában dolgozó egyik tisztviselő, aki szerint furcsa és nemkívánatos az ilyen viselkedés. Amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, az orosz hadsereg képviselőin a nyugati szövetség tisztségviselői az ilyen rendezvényeken keresztülnéznek, „szinte megszűnt velük a protokolláris és diplomáciai kapcsolattartás”.

A Vsquare szerint az a kérdés, mit keresnek orosz katonai attasék Budapesten. Oroszország támadása után az Európai Unió és a NATO tagországai több száz orosz diplomatát utasítottak ki kémkedésre hivatkozva, a katonai attasékat és helyetteseiket az első között küldték haza. Magyarország az egyetlen ország a régióban, ahol még van orosz katonai attasé, és míg nálunk 45 orosz diplomata tartózkodik, Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában összesen 48.

 A címlapképen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter mögött Kajári Ferenc altábornagy áll

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk