Magyar Péter: Nem lesz formalizált együttműködésünk sem Karácsonnyal, sem Vitézyvel

  • narancs.hu
  • 2024. június 7.

Belpol

Magyar Péter szerint sem Karácsonynak, sem Vitézynek nincs rendes víziója Budapestről, de neki gyerekkora óta van. A Facebookon leírta azt is, mit szeretne a Tisza Párt Budapesten.  

"Nem lesz formalizált együttműködésünk a fővárosi közgyűlésben sem a DK-val – és Karácsony Gergely a DK jelöltje is –, sem Vitézy Dáviddal" – ezt mondta a Klubrádiónak adott interjújában Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és de facto vezetője azután, hogy pénteken, három nappal a június 9-i önkormányzati választások előtt Szentkirályi Alexandra, a Fidesz jelöltje visszalépett Vitézy Dávid főpolgármesterjelölt javára.

Azzal kapcsolatban, hogy ő maga beülne-e fővárosi közgyűlésbe, Magyar nem fogalmazott egyértelműen, azt mondta, az eredményektől függ. A Tisza Párt közgyűlésben játszott szerepéről viszont azt mondta, először csak egy fék akar lenni a mutyizásban, mert óriási mutyik vannak Budapesten, ezek közül a parkolási maffiát említette példaként. 

Ezután azt fejtegette, hogy szerinte sem Karácsony Gergelynek, sem Vitézy Dávidnak nincs víziója, majd Vitézyre utalva azt mondta, az nem vízió, hogy valaki már gyerekként tudta a 7-es busz megállóit. 

Saját víziójával kapcsolatban azonban nem osztott meg részleteket, csak azt mondta, hogy neki gyerekkora óta van, és nagyobb perspektívából nézi a dolgokat. Azt is megemlítette, hogy sokan kapacitálták, hogy induljon el főpolgármester-jelöltnek, és bár nem fejezte be a mondatot, de arra utalt, hogy ha nem csinál nagy hibát, akkor a mostani számokat nézve lett volna esélye. 

Később hozzátette, hogy akkor akart volna beszállni a főpolgármester-jelölti versenybe, ha olyan csapatot tudnak összerakni, hogy a közgyűlésben többségük legyen, "mert nem leszek sem a DK, sem a Fidesz fogja". 

Némileg a vízió szükségességével kapcsolatos állításainak ellentmondva Magyar azt is mondta, hogy szerinte főpolgármesterként nem neki kellene megmondania, hogy a Lánchíddal mit csináljanak, mert sok ötlet van, és szerinte a politikusnak nem az a feladata, hogy ezt megmondja, hanem hogy megkérdezze a városlakókat, mert ez nem populizmus, és utána megtalálja rá a megfelelő szakembereket. 

Magyar pénteken egyébként a Facebookon tette közzé Budapesttel kapcsolatos gondolatait és terveit, és ismertette a Tisza Párt prioritásait Budapesten. A listában szerepelt

  • egy gyalogos híd megépítése;
  • a dunai menetrendszerinti hajózás újraindítása és fejlesztése;
  • a Duna-part bevonása a budapestiek életébe szabadidős és hétköznapi célokra egyaránt (amely akár azt is jelentheti, hogy a rakpart lezárásával is egyetért);
  • a közlekedésbiztonság és a mobilitás fejlesztése, a már meglévő biciklisávok biztonságossá tétele (ezzel kapcsolatban a Klubrádióban azt mondta, fontosak a biciklisávok, de úgy, hogy biztonságosak legyenek, és ne csak az aszfaltra fessék fel a biciklijelet);
  • az iskolák környezetének, előterének, illetve az oda vezető útvonalak biztonságossá tétele, hogy minél többek számára legyen reálisan választható opció az aktív közlekedés (gyalog, kerékpár, roller);
  • a teljes tömegközlekedési hálózat akadálymentessé tétele;
  • a parkolási bevételek elosztásának újra szabályozása, mert jelenleg a Főváros és a kerületek között oszlik meg a feladat, a bevételek egy része mintha „felszívódna”; 
  • fővárosi (és országos) bérlakás építési program indítása; 
  • a közbiztonság javítása; 
  • a város éjszakai életének rendezése (éjszakai metró, éjszakai polgármester, egységes szabályozás a vendéglátó és szórakozóhelyek kapcsán); 
  • a külső kerületek kapcsán az átmenő forgalom, a zaj- és légszennyezés csökkentése; 
  • a városi zöldterületek "valódi" növelése és minőségi szabadidős, rekreációs területek kialakítása városszerte;
  • a belső kerületekben egységes szabályozás a köztisztaság, a közbiztonság, a parkolás és a vendéglátóhelyek kapcsán;
  • a Lánchíddal kapcsolatban az "észszerű egyensúlyt" hangsúlyozta, olyan intézkedésekkel, amely a hídon gépjárművel átkelni kívánók számát olyan szinten tartja, hogy amellett mind a kerékpáros, mind a buszközlekedés is biztonságos és folyamatos tud lenni. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött.