Makói tájszóval illette Magyart a DK-s képviselő

  • narancs.hu
  • 2024. június 2.

Belpol

Gyorstermelő.

„Gyorstermelőnek nevezik felénk azokat, akik maguk nem vetik a gyökeret, nem duggatják a hagymát, fokhagymát, nem ültetik el a gyümölcsfát, nem kapálnak, nem gyomlálnak, nem permeteznek, hanem kifigyelik, hogy mikor érik be a termés, és a gazda éberségének lankadását kihasználva helyette takarítják be a terményeket. Én úgy érzem, valami ilyesmi következett be a Magyar politikában is” – ez Török Miklós makói állatorvos, a Csongrád-Csanád megyei közgyűlés DK-s képviselőjének belpolitikai elemzése.

A 'gyorstermelő' kifejezés a kilencvenes években terjedt el Makó környékén, az 'őstermelő' mintájára. A megyei napilapban is lehetett találkozni vele a terménylopásokról szóló tudósításokban. 

Jellemzően a fokhagymatermelők szenvedték meg azt az időszakot. Egy idő után jobban tartottak attól, hogy ellopják a termést, mint a jégveréstől, vagy attól, hogy a felvásárló a vártnál kevesebbet ad érte. A fokhagymát ugyanis, miután felszedték, egy napig szárították a földön, hogy ne rothadjon össze. Ezt az alkalmat használták ki a tolvajok, akik nyilván nem saját szükségletre, hanem eladni lopták a termést.

Török Miklós úgy bontja ki a metaforát, hogy a gyorstermelő olcsón kínálja az áruját, de a vevőnek gondolkodnia kellene, mert a valódi gazdának így „elmegy a kedve a termeléstől, és mindannyian éhkoppra jutunk hosszú távon. ”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Helyreigazítás

  • narancs.hu

Helyreigazítás a 18 milliárd forintos kárértéknél állt meg a nyomozás a pünkösdi egyház ügyében című cikk miatt.