Már az agrárkamara is megszüntetné az árstopot

  • narancs.hu
  • 2023. január 18.

Belpol

Mert hatására az áruházláncokban sokkal több lett az importélelmiszer.

Az egy éve bevezetett élelmiszerárstop megszüntetését kéri szerdai közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is. 

A mezőgazdasághoz kötődő vállalkozások köztestülete úgy érvel, évek óta jellemző volt világszerte és Magyarországon is, hogy nőtt a termelés és az élelmiszer-előállítás költsége, amit a fogyasztói árak nem követtek, és a felvásárlási árak sem. A NAK szerint a költségeket tovább növelte az unió szankciós politikája. „Ez az egyensúlytalan helyzet hosszú távon nem volt tartható, és idővel a fogyasztói árak is hatványozottan emelkedtek” – magyarázza a közlemény.

Emellett jellemző az is a NAK szerint, hogy „a kereskedelmi szereplők – az ársapka okozta veszteségek kompenzálására hivatkozva – azokban a szegmensekben is jelentősen növelték az import termékek behozatalát, ahol az elmúlt években komoly piaci pozíciót szereztek a magyar előállítók, termékek (pl. tejtermékek, húsáruk stb.). Ezt a kedvezőtlen folyamatot mihamarabb meg kell állítani”.

A kamara szerint közép- és hosszútávon a magyar fogyasztóknak sem jó, a nemzetgazdaságnak pedig kifejezetten árt, hogy az áruházláncok több élelmiszerfélénél is az importra támaszkodnak, mert a korábbi években kiharcolt magyar beszállítói pozíciók gyöngülnek, és a behozatal alacsonyabb minőséget is jelent.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a közleményben úgy fogalmaz, hogy a hazai élelmiszerárak korábban jelentősen az európai átlag alatt voltak, „majd a 2022. évi emelkedéssel az átlag közelébe kerültek. Ugyanakkor a globális, illetve európai mezőgazdasági, élelmiszeripari tendenciák azt jelzik, hogy az agrár- és élelmiszertermékek árának emelkedése már a közeljövőben lassulhat. Annak érdekében, hogy a magyar termékek pozíciója ne romoljon, valamint az elmúlt évek során a magyar kereskedők és előállítók közt kialakult bizalmi kapcsolatok fennmaradjanak, célszerű lenne az árstop mihamarabbi kivezetése” – érvel az elnök.

A kamara közleménye azok szempontjából érthető, akiket a köztestület a törvény szerint képvisel, amiatt pedig érdekes, hogy mint a Telex emlékeztet, az elnök, Győrffy Balázs egyben a Fidesz parlamenti képviselője, a mezőgazdasági bizottság alelnöke. 

A  kormánnyal szintén gyakran egyetértő kereskedelmi és iparkamarai elnök, Parragh László egy hete javasolta az árstop kivezetését. A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György pedig december eleji elhíresült beszédében tért ki arra, hogy „az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk