Már az ügyeleti ellátás is veszélyben van Szent Imre kórház szülészetén

  • narancs.hu
  • 2023. november 9.

Belpol

Óriási az orvoshiány, és már volt hétvége, amikor nem vettek fel kismamákat.

Néhány hét alatt két válságtanácskozást is összehívtak az újbudai Szent Imre kórházban kialakult szakorvoshiány miatt. Az intézmény nőgyógyászatán már olyan kevesen dolgoznak, hogy nem tudják ellátni az ügyeleteket - írja a hvg360.

Az osztály dolgozói több alkalommal jelezték, hogy nincsenek elegen a stabil működéshez, érdemi megoldás viszont nem született.

A lap szerint a helyzet már ott tart, hogy ügyeleti időben nem volt szülész-nőgyógyász az osztályon, és bár az Országos Mentőszolgálatot és a Központi Ágynyilvántartót is értesítették és próbálták átirányítani a pácienseket, így is több olyan kismama volt, akit át kellett szállítani másik intézménybe. Az Országos Kórházi Főigazgatóság  megerősítette, hogy az intézmény „lemondta az akut esetek felvételét”, a „betegutak szervezéséről” pedig a bejelentés után az OMSZ gondoskodott.

Az elmúlt hónapokban öt szülész-nőgyógyász szakorvos és hat rezidens egészségügyi szolgálati jogviszonya szűnt meg. Két szakorvos jelenleg a felmondási idejét tölti, két kollégánk pedig szülési szabadságra megy” – írta az OKFŐ. Válaszuk szerint a szakma képviselői korábban már tárgyaltak, és azóta is folyamatosak az egyeztetések, az ellátás biztosított, a problémát pedig helyettesítő szakorvosok átirányításával oldanák meg. 

Tavaly tíz szülésznő mondott fel az osztályon  (közülük négyen távoztak ténylegesen), miután kiderült, hogy az intézmény nem engedélyezte, hogy a választott szülésznők a beosztásukon kívül is bent lehessenek a szüléskor, de olyanra is volt példa, hogy szakemberhiány miatt hétvégén szünetelt a betegfelvétel, nem fogadtak kismamákat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk