Már el is felejtették a túlóratörvényt: a Fidesz népszerűsége nem romlik tovább

  • narancs.hu
  • 2019. február 15.

Belpol

Ahogy a tiltakozások lendülete alább hagyott, a kormánypárt támogatottsága stabilizálódott.

A túlóratörvény ügye csökkentette a Fidesz népszerűségét, de a folyamat nem tartott sokáig, ez derül ki a Závecz Research felméréséből, amelyet a hvg.hu adott közre.

A friss kutatás február 3- és 10-e között készült, és arról ad tanúbizonyságot, hogy bár a december-január visszaesést hozott a Fidesz támogatottságában, de ahogy elültek a tiltakozások, a Fidesz népszerűsége sem csökkent tovább.

Az adatok szerint

  • a Fidesz tábora 32 százalékos maradt a teljes népességen belül (ez bő két és félmilliós bázis).
  • A Jobbik támogatottsága némileg csökkent, jelenleg 10 százalékon áll,
  • az MSZP, a DK és az LMP mutatója nem változott.
  • A Momentum és a Kutyapárt kis csökkenést számolhat el.

A biztos pártválasztók körében az arányok hasonlóak, ott a kormánypárt 49 %-os, a Jobbiké 14, az MSZP-é 12 százalékos támogatottságot tudhat magáénak.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.