Már honlapja is van az előválasztásnak

 • narancs.hu
 • 2021. június 1.

Belpol

Lehet tájékozódni, részletes menetrend is elérhető. 

Elindult az előválasztás hivatalos honlapja - jelentették Facebook-oldalukon az ellenzéki pártok. 

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közleményükben azt írták, az első fordulóra 2021. szeptember 18-26. között, második fordulójára október 4-10. között kerül sor.

Azt ígérték, hogy a honlapot az Országos Előválasztási Bizottság a jövőben folyamatosan frissíteni fogja az előválasztáshoz kapcsolódó információkkal, de az oldalon vannak információk az előválasztás legfontosabb technikai részleteiről, időrendjéről, a jelöltté, jelölőszervezetté válás feltételeiről, de a hat párt vezetője által, decemberben tett értéknyilatkozat is felkerült, valamint azok a közös kiállások, javaslatok, melyeket a hat párt vezetői és képviselői tettek az elmúlt időszakban.

A honlap itt érhető el. 

A rajta lévő információk szerint most így néz ki az előválasztás menetrendje: 

 • Július 26., hétfőtől megnyílik a jelölti indulás hivatalos kezdeményezése, azaz a jelöltként magukat megmérettetni szándékozók ekkortól e-mailben jelezhetik indulási szándékukat, de már előtte beszerezhetik a jelöltállításhoz szükséges dokumentumokat.
 • Augusztus 23., hétfőtől vehetik fel az aláírásgyűjtő íveket.
 • Augusztus 23., hétfő – szeptember 6., hétfő között lesz lehetősége a jelölteknek az ajánló aláírások gyűjtésére (egyéni országgyűlési képviselők esetén 400, miniszterelnök-jelöltek esetén 20 000 aláírás).
 • Szeptember 6., hétfő 10 óra a jelöltállítási határidő, eddig kell leadni egyéni jelöltek esetén a 400, miniszterelnök-jelöltek esetén a 20 000 ajánló aláírást tartalmazó ívet, valamint minden olyan dokumentumot, amely a jelöltté váláshoz szükséges.
 • Szeptember 18., szombat 9 és szeptember 26., vasárnap, 14 óra között lesz az előválasztás első fordulója, ebben a választók az egyéni országgyűlési képviselőjelöltekre és a miniszterelnök-jelöltre is szavazhatnak.
 • Október 4., hétfő, 9 és október 10., vasárnap, 14 óra között lesz az előválasztás második fordulója, amelynek során a szavazók a miniszterelnök-jelöltre szavazhatnak, ha az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

 • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

 • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

 • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.