Felmérés: Kétharmados elutasítottsága van a Fudan budapesti kampuszának

  • narancs.hu
  • 2021. június 1.

Belpol

Még a fideszesek körében sem elsöprő mértékű a projekt támogatása. 

Nem támogatják a választók a Fudan Egyetem budapesti kampuszának megépítését – derül ki a Republikon Intézet gyorselemzéséből.

A reprezentatív kutatás 1000 fő személyes megkérdezésével készült május 10-15 között, az adatfelvételt a Závecz Research végezte. 

A kutatás eredményei szerint a megkérdezettek többsége, 63 százaléka hallott a kormány Fudan Egyetemmel kapcsolatos terveiről, ez az arány pedig viszonylag magasnak számít, ezért úgy tűnik, az egyetem ügye a hazai politika egyik meghatározó ügyévé vált. 

Azok között ugyanakkor, akik hallottak róla,

66 százalék mondta azt, hogy inkább ellenzi a kínai egyetem kampuszának megépítését, és mindössze 27 százalék volt az, aki úgy nyilatkozott, hogy inkább támogatja. 

Nem meglepő módon a válaszok politikai pártállás szerint eléggé változóak: 

  • a Fidesz-KDNP támogatóinak 60 százaléka támogatná a kampuszt, és 31 százalék ellenezné; 
  • az "ellenzéki összefogást" támogatóknak viszont 89 százaléka ellenzi a beruházást, és mindössze 5 százalék az, aki támogatná;
  • viszont a bizonytalanoknál is többségben vannak a Fudant ellenzők: 79 százalék szemben a 15 százaléknyi támogatóval. 

 
Forrás: Republikon Intézet
 

Összességében tehát elmondható, hogy a kormány terve még a saját szavazóinak körében sem élvez elsöprő támogatást, olyan mértékű egyetértést, ami a legtöbb tervüket övezi; a többi társadalmi csoportban pedig egyértelműen elutasított a Fudan kampusz megépülése - írja elemzésében a Republikon. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk