A csepeli önkormányzat támogatná Németh Szilárd sportberuházását, ha passzol a kerület érdekeihez

Belpol

Az önkormányzat állítja: ha a Csepel SC ingatlanján kizárólag sportcélú beruházás történne, feloldották volna a területre érvényes változtatási tilalmat. A sporttelep Németh Szilárd birkozó akadémiájához tartozik, a készülő Diákváros-törvény minősítené kiemelt beruházássá. Így a csepeli önkormányzatot megkerülve adna zöld utat az ottani fejlesztéseknek.

A Narancs.hu a múlt héten számolt be arról, hogy a Budapest Diákváros törvényjavaslatba bekerült egy rész, ami a Csepel SC Alapítvány ingatlanjainak fejlesztését kiemelt beruházássá minősíti. Ez azt jelenti, hogy hiába él az önkormányzat változtatási tilalma a területre vonatkozóan 2021. november végéig, a törvény elfogadását követően a Németh Szilárd birkózó akadémiája tulajdonolta alapítvány elkezdheti a létesítmények felújítását. Lapunk többször is beszámolt arról, hogy a HM-államtitkár és Borbély Lénárd XXI. kerületi fideszes polgármester egészen más álláspontot képvisel a kérdésben: a csepeli önkormányzat nem akarta feloldani a sporttelep területére elrendelt változtatási tilalmat.

Azzal viszont, hogy törvénybe írják, kiemelt beruházás a csepeli, a Fidesz alelnöke gyakorlatilag a helyi fideszes vezetéssel szembemenve a törvényhozáson keresztül átveri az akaratát a sportberuházás megvalósítása érdekében, holott a kerület vezetése készen állt volna az együttműködésre. 

Legalábbis ez derül ki az önkormányzat lapunk megkeresésére küldött válaszából.

 „Szükségtelen volt elvonni az önkormányzat hatáskörét és kiemelt beruházássá minősíteni, mert bármikor készek lettünk volna feloldani a változtatási tilalmat, amennyiben a fejlesztés összhangban van Csepel értékrendjével”

– írták. 

Ugyanakkor az önkormányzat válaszában arra is kitért, hogy „a polgári értékek mentén, tiszteletben tartva a kerület hagyományait, azt az álláspontot képviseli, miszerint a Csepel SC-t kizárólag sport céllal lehet fejleszteni A sportcélú fejlesztésbe pedig nem fér bele a telephely(ek) egyéb célú beépítése, amelyet korábban erőltetett a kerület szocialista vezetése. Borbély Lénárd polgármester az elmúlt 15 évben kizárólag a sportcélú fejlesztést támogatta, és ezt támogatja a jövőben is.” Mindez azt jeleni, hogy amennyiben Németh Szilárdnak más elképzelései is vannak az ingatlanokat érintően, akkor abban az önkormányzat nem lenne partner. 

A tervek egyelőre nem ismertek, legfeljebb következtetéseket lehet levonni abból, hogy kikkel egyeztetett az elmúlt időszakban Németh Szilárd. Sokatmondó, hogy elsők között Kubatov Gábor FTC-elnökkel találkozott: ekkor úgy fogalmazott Facebook-bejegyzésében, hogy „sok-sok megszívlelendő tanácsot, értékes javaslatot »zsebeltem be« tőle a Fradiról, amelyeket a Csepel SC újjáépítésekor mi, csepeliek is hasznosíthatunk”. 

A múlt év végén szerezte meg Németh Szilárd birkózó akadémiája, a Kozma István Magyar Birkozó Akadémia a Csepel SC Alapítvány alapítói jogait, amivel a kerület egyik legnagyobb ingatlantulajdonosává lépett elő; egyebek mellett az egykor első osztályú és négyszeres bajnok csepeli focicsapat 12 000 férőhelyes, Béke téri stadionját is magáénak tudhatja. A képviselő még polgármesterként azért kampányolt, hogy a klubnak az önkormányzathoz kell kerülnie. Borbély Lénárd erről lapunknak azt mondta, „a megválasztásunk óta ugyanazt képviselem; a csepelieké kell, hogy legyen a Csepel SC. Németh Szilárd is erről beszélt 15 éven keresztül. Ez úgy valósulhat meg, ha az állam, de leginkább akkor, ha az önkormányzat tulajdonába kerül.” Időközben kiderült, hogy a két fideszes politikus viszonya megromlott, ugyanis Németh Szilárd képviselőként is irányítani akarta a kerület ügyeit, viszont Borbély nem fogadta el az utasításait.  

(Címlapképünkön: Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Csepel egykori polgármestere (j) és Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere érkezik a csepeli egészségügyi fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatóra a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat és Szakrendelő udvarán 2018. szeptember 25-én. Fotó: MTI)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk