Már most ezermilliárdnál nagyobb az államháztartás 2020-as hiánya

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. június 8.

Belpol

Egy hónap alatt majdnem másfélszeresére nőtt a hiány.

Májusban az önkormányzatok nélkül számolt államháztartás, az úgynevezett  központi alrendszer 324,1 milliárd forintos hiánnyal zárt, ezzel az idei első öt hónapban 1051,5 milliárd forint lett a deficit - közölte hétfőn előzetes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel.  A koronavírus gazdasági hatásainak mérséklésére elindított gazdaságvédelmi akcióterv és a járvány elleni védekezés költségei növelték a pénzforgalmi hiányt.

A központi költségvetés 910 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 154,3 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 12,8 milliárd forintos többletet értek el.

A PM a járvánnyal és az EU-összegek elmaradásával magyarázza a hiányt. Eszerint a járványügyi eszközbeszerzések és egyéb egészségügyi kötlségek 450 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki; illetve május végéig 486,7 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, az uniós kiadások ugyanakkor meghaladták a 967,6 milliárd forintot.


Zárásul hozzáteszik, hogy kormány minden szükséges forrást biztosít a védekezéshez, miközben a GDP-arányos idei hiánycél továbbra is 3,8 százalékon tartható - közölte a PM.

Neked ajánljuk