A gyógyszerészi kamara elnöke visszaszólt Káslernek

  • narancs.hu
  • 2020. június 8.

Belpol

Most vált egyértelművé, hogy gondolokodik Kásler a gyógyszerészekről.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke közleményben válaszolt Kásler Miklós Demokratának adott interjújára, amelyben a miniszter kifejti, miért nincsenek a gyógyszerészek az 500 ezer forintos jutalmat kapó egészségügyi dolgozók listáján - írja a hvg.hu.

Hankó kifejti, hogy közleménye nem ellenzéki támadás, az általa képviselt szervezet 2010 óta stratégiai partnere a kormánynak,és továbbra is elkötelezett a stratégiai együttműködés folytatása mellet, de Kásler indoklását nem tudja szó nélkül hagyni.

Először is felhívja Kásler figyelmét arra, hogy "a gyógyszertárak szakemberei az egészségügyi törvény és a gyógyszer-gazdaságossági törvény értelmében egészségügyi dolgozók, akik ráadásul egészségügyi intézményben dolgoznak, így joggal várták, hogy a „minden egészségügyi dolgozó” fogalomba ők is beletartoznak." Ráadásul idézi a miniszter márc. 20-i levelét is, amelyben külön kéri és köszöni a "gyógyszertárakban dolgozó kollégák" helytállását.

Hankó szerint Kásler azon okfejtése, hogy „az ágazat eleve nagyon magas, huszonöt százalékos haszonnal dolgozik”, egyszerűen nem igaz, dem a kkor ha profitként, sem akkor, ha haszonkulcsként kell érteni a mondandóját.

"Ma a közfinanszírozott gyógyszerek fogyasztói árának százalékában kifejezett, miniszteri rendeletben rögzített átlagos árrése már csak 10 (!) százalék körüli, ráadásul egyre több olyan gyógyszert forgalmaznak a gyógyszertárak, amelynek árrése még a beszállítónak kifizetendő összeg banki átutalási költségét sem fedezi. A szabadáras egyéb termékek árképzése ezt a kiesést csak részben kompenzálja, a vidéki kisforgalmú gyógyszertárak helyzete pedig egyre nehezebb. Évek óta eredmény nélkül könyörgök a korrekcióért" - írja Hankó.

A külföldi tulajdonlás helyzetét épp a kormény tette lehetővé, fejti ki Hankó, ennek a területnek a szabályozását és a rendezését Hankó szerint szintén évek óta próbálják elérni a kormánynál, de eddig nem történt semmi.

Kásler emellett azt mondta, hogy: "a gyógyszertárak egyébként is azt tették, amit járvány nélkül is tettek volna”. "Bocsánat, a többi egészségügyi intézményben nem ugyanazt csinálták, amit járvány nélkül is tettek volna, tehát a betegeik ellátását?" - teszi hozzá a kérdést a kamara elnöke.

"Sokáig nem értettem, hogy Miniszter úr tavaly ősszel miért kezdeményezte nagykereskedői érdekkörbe tartozó speditőr cégek közvetlen lakossági gyógyszerértékesítésének lehetővé tételét, és miért támogatta az őáltala vezetett tárca gyógyszerautomaták tömeges telepítését, továbbá boltokban és postahivatalokban a gyógyszerforgalmazás engedélyezését. Miniszter úrnak ebből az interjúból kisejlő álláspontja alapján vált egyértelművé számomra, hogyan gondolkodik a gyógyszerészekrő." - összegzi Hankó.

 

null

null

Figyelmébe ajánljuk