Már több mint kétezren tiltakoztak a szakszervezeteket megbénító jogszabálytervezet ellen

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 11.

Belpol

Két napja indult el aHang levélküldő kampánya.

Két nap alatt több mint kétezer szakszervezeti tag, magyar munkás és szolidáris állampolgár fejezte ki határozott tiltakozását a szakszervezetek megbénítását célzó jogszabálytervezet ellen – olvasható aHang pénteki közleményében. 

A VDSZ (Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége), a PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete), valamint az MKKSZ (Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete) levélküldő kampányt indított az aHang felületén, ahol a Miniszterelnöki Kabinetiroda által „társadalmi egyeztetésre” benyújtott tervezetről mondják el a véleményüket. A kampányhoz csatlakozott az Autonóm Területi Szakszervezet, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete is. Felhívásukra már több mint kétezren küldtek levelet a társadalmi egyeztetést lebonyolító hivatalos email címre. A tiltakozók szerint 

a változtatás egyedül arra alkalmas, hogy ellehetetlenítsék a szakszervezeteket, és csorbítsák a munkavállalók lehetőségeit a kollektív fellépésre, cselekvésre. 

Mint ismert, a kormány egy új jogszabálytervezetet nyújtott be, aminek értelmében a szakszervezeti tagdíjat a munkáltató nem vonhatná le a tagdíjat fizető dolgozó béréből. A szakszervezetek szerint ez a lépés nemcsak a szakszervezetek működését lehetetleníti el, de a kollektív jogok gyakorlásának terén is súlyos következményekkel járhat, mivel így kollektív szerződések szűnhetnek meg és a bértárgyalási feltételek is drasztikusan romlanak. 

Szalóki Viktor, az aHang munkatársa szerint a tervezet „egy újabb bosszú, egy újabb támadás és egy újabb kivéreztetés. A kormány ezúttal a szakszervezeteket vette célba. Azokat a szervezeteket, amelyek ma óriási küzdelemben próbálják meg képviselni a magyar dolgozók és munkások érdekeit. Tiltakozunk, mert felelős és szolidáris állampolgárokként nem engedhetjük meg, hogy még jobban veszélybe sodorják a dolgozókat!”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?