Vecséstől 600 méterre készül olajat bányászni a Mol

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 11.

Belpol

Az engedélyeztetésre váró kút fél kilométeres körzetében felszíni vizek is vannak.

A Mol elindította annak a vecsési kőolaj-kitermelő kútnak az engedélyeztetését, amely az energetikai vállalat 11 magyarországi koncessziós területe közül a legígéretesebbnek mutatkozik – írja a HVG360.

A Mol leányvállalata, a Tápió Szénhidrogén Koncessziós Kft. dokumentumai szerint

a kút 200–260 méterre van két tanyasi ingatlantól és mindössze 600 méterre Vecsés városától.

A légszennyezési körzetét legfeljebb 150 méteresre becsülik, de fél kilométeres körzeten belül felszíni vizek is vannak a kút közelében, két csatorna: a Gyáli 1. és a Vasadi.

A lap cikke szerint az olajkút hozamát napi 200 köbméterre becsülik, a későbbi bővítések után pedig már ennek háromszorosával számolnak. A kitermelt olajat – a Mol állítása szerint napi egy-két tartályautóval – a százhalombattai finomítóba szállítják majd, és ott dolgozzák fel. Ha a Mol megkapja az engedélyt, akkor a szükséges beruházást már az idén elvégzi. A kút a tervek szerint 10 éven át üzemel majd.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.