Márciusban sztrájkolnának a mozdonyvezetők

  • narancs.hu
  • 2022. február 2.

Belpol

Az infláció miatt most kevesebbet ér a fizetésük, kompenzációt követelnek. 

Sztrájkot hirdet a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) – közölte a szervezet szerdán. 

A közleményükben azt írták, hogy miután a kollektív munkaügyi vita eredménytelenül zárult, a Mozdonyvezetők Szakszervezete Küldöttközgyűlése a szerdai ülésén úgy döntött, hogy

2022. március elején határozatlan ideig sztrájkot hirdet a vasúti személy-és áruszállítást érintően, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset-veszteség kompenzálására.

A szakszervezet honlapján azt írják, ha addig nem sikerül megállapodni, a sztrájk a tervek szerint március 10-én 0 órakor kezdődik és határozatlan ideig fog tartani. 

A MOSZ azt nem fogadja el, hogy a 2021. évi nulla százalékos béremelés és a magas infláció miatti reálkereset-veszteség ne kerüljön kompenzálásra, magyarul hogy a fizetésük kevesebbet ér, mint korábban. 

A MOSZ ezért felszólítja a MÁV-START Zrt. vezetését a tárgyalások haladéktalan megkezdésére és a személyszállítást érintő munkabeszüntetés még elégséges szolgáltatásának egyeztetésére.

A szakszervezet honlapján olvasható közlemény szerint a MÁV-Volán tavaly nyáron 15 százalékos béremelést kínált, de a MOSZ ezt nem fogadta el, mert szerintük ez nem biztosítja a reálkereset érzékelhető növekedését. Október végén kezdeményezték a bérmegállapodás újratárgyalását, de nem kaptak érdemi választ, amikor pedig novemberben kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek, akkor a MÁV nem ismerte el a reálkereset-veszteséget. 

A közlemény szerint ugyanakkor a nulla százalékos béremelés és a magas infláció miatt közel egy havi keresetüket veszítették el, ennyivel ér kevesebbet a pénzük. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezedigitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?