Voksturizmust figyelő oldalt fejlesztett a Momentum

  • narancs.hu
  • 2022. február 2.

Belpol

Egyelőre nem látszik rajta a voksturizmus felpörgése.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő és Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja jelentette be, hogy elindult a voksturizmus.momentum.hu oldal, melynek célja, hogy folyamatosan követhető legyen az egyéni választókerületek népességének változása.

„Az úgynevezett voksturitmusnak tavaly decemberben a Fidesz megkönnyítette az útját. Mi azonban kiharcoltuk, hogy a Nemzeti Választási Iroda tegye közzé hetente a választókerületi lakossági adatokat” – mondta a videós bejelentkezés elején Szél Bernadett.

A független országgyűlési képviselő felhívta rá a figyelmet, hogy nemcsak a szavazás napján, hanem már előtte is lehet tenni a választások tisztaságáért: „Magyarországon a választások tisztasága komoly veszélyben van. Mindenhol szükség van szavazatszámláló biztosokra, azonban az addig elvezető úton is folyamatosan figyelnünk kell. Ezért én a körzetemben használni fogom ezt a weboldalt.” 

„A Momentum informatikusai fejlesztettek egy oldalt, hogy azokat az adatokat, amiket a választási iroda hetente tesz közzé, azonnal láthassuk. Így valós időben követhetjük, hogy december óta mennyivel nőtt, vagy éppen csökkent a választókerületben a választásra jogosultak száma” – mondta Hajnal Miklós.

Az oldal adataiból az tűnik ki, hogy a választókerületek döntő többségében csökkent a választókorú népesség létszáma, érzékelhető (5-150 fős) növekedés csak egy budapesti és néhány Pest megyei körzetben volt, de ezt bőven magyarázhatja, hogy Budán és az agglomerációban pörög a legjobban az ingatlanpiac.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk