Máris anyagi gondjai támadtak a Katona Színháznak

  • narancs.hu
  • 2020. március 4.

Belpol

A lecsökenntett költségvetés miatt csak a korábbi díszletelemeket tudják használni a rendezők.

„Az előadóművészeti törvény decemberi, hirtelen módosítása értelmében a színházak finanszírozását új alapokra kell fektetni a Főváros és az Kormány között. Ez a rendelkezés a Katona József Színház működését jelentősen megnehezítette” – fogalmaz a színház közleményében. Az anyagi bizonytalanság miatt úgy indult neki az intézmény a februári és márciusi bemutatók próbafolyamataihoz, hogy nem tudta, idén milyen forrásokból fog gazdálkodni.

„A produkciók költségvetését csökkentenünk kellett, ezért igazgatói utasításra a rendezők és alkotótársaik a díszletekhez és jelemezekhez csak korábbi előadásainkhoz gyártott, vagy a raktáron fellelhető díszletelemeket illetve anyagokat használhatták. Bízunk benne, hogy a helyzet a finanszírozás megállapodással rendeződni fog, a további bemutatóink esetében nem kell ezeket a korlátozásokat fenntartani” – írja a Katona.

Az színházak finanszírozásáról alább olvashat bővebben.

A művészi szabadságukban veszélyeztetett színházakat átveszi a főváros

A Katonát, az Örkényt a Radnótit és a Trafót. „Megvédjük a színházainkat, amelyeknek egy rossz és káros törvény veszélyezteti a művészi szabadságát" - írja Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán , s egyúttal bejelentette, hogy négy színházat teljesen kivon az állam esetleges befolyása alól.

Figyelmébe ajánljuk