Márki-Zay az Elk*rtukról: a cím jelzi, mennyire keresztény a Fidesz

  • narancs.hu
  • 2021. november 1.

Belpol

Egy vásárhelyi fideszes képviselőtől kapott ajándékba két jegyet a filmre, de nem nézi meg.

„Azt, hogy mennyire konzervatív, jó ízlésű, és keresztény a Fidesz, az mutatja, hogy az ország tele van egy olyan filmnek a plakátjával, amelynek már a címe is vállalhatatlan egy tisztességes, konzervatív, keresztény ember számára” – mondta az Elk*rtukról Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje vasárnap délutáni élő bejelentkezésében.

Márki-Zay elújságolta, hogy Cseri Tamás hódmezővásárhelyi fideszes önkormányzati képviselőtől kapott két jegyet az Elk*rtuk című filmre vasárnap estére – a film címét nem mondta ki –, de neki aznapra két koncertjegye volt, és inkább oda készült. Azt mondta, nem fogja megnézni a filmet – ahogy tájékozódott róla, az alapján úgy gondolja, nem veszít vele sokat –, de biztos abban, hogy a Fidesz továbbra is reklámozni fogja, hogy az embereket arról győzködje, milyen gonosz az ellenzék. Márki-Zay értelmezése szerint az Elk*rtuk propagandaeszköz, ezt bizonyítja, hogy az előválasztáson részt vett két ellenfele, Dobrev Klára és Karácsony Gergely karaktere is szerepel benne. 

A vásárhelyi polgármester a hozzá küldött kérdésekre válaszolva többek közt arról beszélt, a Fidesz új, róla szóló lejárató videói alapján arra készül, hogy a kormánypárt bizonygatni fogja, az ellenzék migránsokat szeretne betelepíteni az országba. Ezért az ellenzék többet fog beszélni arról, hogy az elmúlt tíz évben a kormány évente átlagosan ötvenezer külföldit telepített be, a letelepedési kötvényprogram révén pedig hasznot is húzott ebből a folyamatból.  

Azt, hogy a kormány a munkáltatókra bízza, döntsék el, kötelezővé teszik-e a védőoltás felvételét dolgozóiknak, a felelősség alóli kibújásként értékelte Márki-Zay Péter, szerinte ez jellemző a Fideszre. Úgy fogalmazott, ő általában nem híve a kötelező védőoltásnak, de vannak olyan területek, ahol ez elengedhetetlen. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.