Fudan egyetem még nincs, alapítványi főigazgató már van

  • narancs.hu
  • 2021. november 1.

Belpol

A tavaly nyáron indoklás nélkül felmentett helyettes államtitkár új posztja.

Főigazgatót választottak a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány élére, a kuratóriumi elnök, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mellé: Bertáné Dr. Bényi Krisztinát – írja a HVG.

A határozatlan időre kinevezett főigazgató korábban a Csongrád Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál, majd a megyei kormányhivatalban dolgozott. 2015-től a Miniszterelnökségen főosztályvezető volt, majd Kósa Lajos tárca nélküli miniszteri időszakában titkárságvezető, 2018 és 2020 között a Modern Városok és Falvak fejlesztésének koordinációjáért felelős helyettes államtitkár. Tavaly júliusban azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmentették. A HVG emlékeztet, azóta egyszer szerepelt a neve hírekben: a Norvég Civil Alap helyett létrehozott állami alap pénzeinek szétosztása kapcsán. Csongrád-Csanád megyében a 150 millió forintból 15 milliót a szegedi székhelyű Életmódváltásért a Dél-Alföldön Egyesület kapta, amelyet Bertáné Bényi Krisztina fia, Berta Márk vezet.

Mivel az alapítványnak a Fudan Hungary Egyetem fönntartása, a beruházás előkészítése a dolga, az egyetem építése pedig még nem kezdődött el – és a kormány döntése értelmében egyébként is népszavazás dönt majd róla –, az új tisztségviselőnek egyelőre nem sok dolga lehet. Felelőssége annál nagyobb, mert a kuratórium az államtól kapott 600 millió forint készpénzzel és 13,2 milliárd forint értékű állami ingatlanvagyonnal rendelkezik.

A HVG kérdéseket küldött Palkovics László kuratóriumi elnökhöz, arról, miért volt szükség új tisztségviselő kinevezésére, miért épp Bertáné mellett döntöttek, milyen feladatai lesznek, volt-e nyilvános pályázat, és mennyi pénzért fog dolgozni a főigazgató. A hírportál hétfő reggelig nem kapott választ.

Arról, milyen egy kínai egyetem Európában, ebben a cikkünkben írtunk:

Leadkép: Orbán Viktor miniszterelnök a Fudan Egyetem vezetőivel tárgyal 2019. október 24-én

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk