Orosz Anna örül a győzelmének, de bántja Fekete-Győr szereplése

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 30.

Belpol

Több ismert DK-st is legyőztek a momentumos jelöltek.

Fiatal momentumosok múltak felül régi, ismert baloldali politikusokat bizonyos budai kerületekben az előválasztáson – írja a 444.

A Hegyvidéken Hajnal Miklós (Momentum) szoros eredménnyel győzött Komáromi Zoltánnal (DK) szemben, Újbudán az alpolgármester, Orosz Anna (Momentum) a voksok 69 százalékát megszerezve aratott győzelmet Gy. Németh Erzsébet (DK) főpolgármester-helyettes felett. 

A portál idézi Orosz Annát, aki szerint a győzelem a magas részvételi aránynak is köszönhető: a DK-nak a leginkább elkötelezett a tábora, de sok bizonytalan vagy nem pártos szavazó is aktív volt, és ez inkább kedvezett a momentumos jelölteknek.  Újbudán például országosan is kiemelkedő volt a részvétel, a választásra jogosultak 18 százaléka szavazott az előválasztáson.  Számított az is, hogy ő újbudai lakos, nem csak kampányolni járt a piacra, állandó a kapcsolata a környezetében élő emberekkel. 

Ami a Momentum országos szereplését illeti, Orosz szerint meghatározó volt, mennyire erős pártjának „helyi beágyazottsága”. Szegeden, Debrecenben erős a szervezetük,  ennek köszönhető, hogy Csongrád-Csanád megye 2. választókerületében Mihálik Edvin több mint 50 százalékkal nyert, Hajdú-Bihar megye 2. választókerületében  Mándi László is hasonlóan szerepelt. Zala megye 2. választókerületében Cserszegtomaj polgármestere, Elekes István győzött az előválasztáson, és győzelmével Szél Bernadett és Hadházy Ákos is nagy erőssége lett a Momentumnak.

Fekete-Győr András szerepléséről a 444 kérdésére azt mondta Orosz Anna, hogy miniszterelnök-jelöltjük eredménye csalódás, azok után, hogy a párt 2019-ben majdnem 10 százalékot ért el az európai parlamenti választáson. A párt támogatottsága 5–8 százalék lehet most. Fekete-Győr jelenlegi 4 százalékos eredménye tehát azt jelzi, a párt hívei sem mind őrá szavaztak. Orosz szerint a hibákat elemezni kell, de a szereplést együtt, a párt összteljesítményét figyelembe véve kell értékelni, és innen nézve az egyéni jelöltek versenyében a DK után a Momentum kapta a legtöbb voksot.

Arról, hogy a miniszterelnök-jelöltek versenyének második fordulójában kit támogat a Momentum, még nem született döntés. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk