Orosz Anna örül a győzelmének, de bántja Fekete-Győr szereplése

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 30.

Belpol

Több ismert DK-st is legyőztek a momentumos jelöltek.

Fiatal momentumosok múltak felül régi, ismert baloldali politikusokat bizonyos budai kerületekben az előválasztáson – írja a 444.

A Hegyvidéken Hajnal Miklós (Momentum) szoros eredménnyel győzött Komáromi Zoltánnal (DK) szemben, Újbudán az alpolgármester, Orosz Anna (Momentum) a voksok 69 százalékát megszerezve aratott győzelmet Gy. Németh Erzsébet (DK) főpolgármester-helyettes felett. 

A portál idézi Orosz Annát, aki szerint a győzelem a magas részvételi aránynak is köszönhető: a DK-nak a leginkább elkötelezett a tábora, de sok bizonytalan vagy nem pártos szavazó is aktív volt, és ez inkább kedvezett a momentumos jelölteknek.  Újbudán például országosan is kiemelkedő volt a részvétel, a választásra jogosultak 18 százaléka szavazott az előválasztáson.  Számított az is, hogy ő újbudai lakos, nem csak kampányolni járt a piacra, állandó a kapcsolata a környezetében élő emberekkel. 

Ami a Momentum országos szereplését illeti, Orosz szerint meghatározó volt, mennyire erős pártjának „helyi beágyazottsága”. Szegeden, Debrecenben erős a szervezetük,  ennek köszönhető, hogy Csongrád-Csanád megye 2. választókerületében Mihálik Edvin több mint 50 százalékkal nyert, Hajdú-Bihar megye 2. választókerületében  Mándi László is hasonlóan szerepelt. Zala megye 2. választókerületében Cserszegtomaj polgármestere, Elekes István győzött az előválasztáson, és győzelmével Szél Bernadett és Hadházy Ákos is nagy erőssége lett a Momentumnak.

Fekete-Győr András szerepléséről a 444 kérdésére azt mondta Orosz Anna, hogy miniszterelnök-jelöltjük eredménye csalódás, azok után, hogy a párt 2019-ben majdnem 10 százalékot ért el az európai parlamenti választáson. A párt támogatottsága 5–8 százalék lehet most. Fekete-Győr jelenlegi 4 százalékos eredménye tehát azt jelzi, a párt hívei sem mind őrá szavaztak. Orosz szerint a hibákat elemezni kell, de a szereplést együtt, a párt összteljesítményét figyelembe véve kell értékelni, és innen nézve az egyéni jelöltek versenyében a DK után a Momentum kapta a legtöbb voksot.

Arról, hogy a miniszterelnök-jelöltek versenyének második fordulójában kit támogat a Momentum, még nem született döntés. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.