Márki-Zay beizzította az ellenzék népszavazási kampányát

  • narancs.hu
  • 2021. december 14.

Belpol

A főváros és a megyei jogú városok közterületein, pártirodákban lehet leadni az aláírásokat. 

A mai nap remélhetőleg az Orbán-kormány utolsó teljes évének utolsó ülésnapja – mondta Márki-Zay Péter a Kossuth-téren, ahová az ellenzék képviselő-jelöltjeivel vonult fel.  

Szerinte az országgyűlés munkájának megváltoztatása az előttük álló legfontosabb feladat, mert jelenleg személyre szabott törvénykezés, kémkedés és törvényesített lopás zajlik a parlamentben.

Ne legyünk következmények nélküli ország

– mondta.

Hozzátette, a jogállam hiánya és a korrupció miatt nem kapjuk meg az unió helyreállítási alapjából nekünk járó forrásokat, ugyanis nem lehet garantálni, hogy a támogatások nem Orbán Viktor családját és barátait gazdagítják.  

Márki-Zay azt mondta, a 2022-es országgyűlési választás a betetőzése a közös munkának; az előválasztással kezdődött a folyamat, szerdától pedig az ellenzék a Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezte népszavazásra fókuszál. 

A két népszavazási kérdés így hanzik: 

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A fővárosban és a megyei jogú városok közterületein, illetve az ellenzéki pártirodákban lehet majd leadni az aláírásokat. Márki-Zay szerint a népszavazási kezdeményezés a következő lépcső a kormány leváltása felé. 

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, szívesen vitázna Orbán Viktorral a minimálbérről, amiről a kormánypárti médiában azt írják, hogy a megválasztása esetén eltörölné. Márki-Zay szerint erről szó sincs, éppenhogy felemelné azt.

A sajtótájékoztatót követően a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Facebookon közölte, hogy segít összegyűjteni a népszavazáshoz szükséges aláírásokat. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk