Márki-Zay Péter: Ha mindenki meggyőz legalább három embert, kétharmaddal győzhetünk

  • narancs.hu
  • 2022. március 15.

Belpol

A fiatalokban van a bizodalmam - mondta a közös miniszterelnök-jelölt az ellenzék március 15-i nagygyűlésén.

Március 15-e ünnep. Egy ünnep mindig emlékezetes. Olyan azonban egyszer sem volt, amikor megkérdőjelezték, hogy kik voltak a jók és a rosszak, kik voltak a hősök. E szavakkal kezdte beszédét az ellenzék március 15-i nagygyűlésén Márki-Zay Péter. A közös miniszterelnök-jelölt a Műegyetem rakparti rendezvényen tízezres tömeg előtt beszélt. 

Nép - talán a legnesemebb szó, ahogy egy nemzet hívhatja magát. Feltámadott a tenger, a népek tengere - ezek vagyunk mi, magyarok - fogalmazott beszédében Márki-Zay. Majd így folytatta: jó volt magyarnak lenni bárhol a világban, büszkék lehettünk rá, mert a történelem jó oldalán álltunk. "De ma, harminchárom évvel a rendszerváltás után immár nem egy nép vagyunk a világ számára, hanem egyetlen arc. Egy ember kisajátított minket. Ha azt mondják, magyar, ez az arc jelenik meg a világban. Ez az ember egyszemélyben viszi vásárra a bőrünket. Jogot formál arra, hogy ő mondja meg, ki része a nemzetnek, és ki nem" - mondta a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, aki beszédének csak a végén ejtette ki Orbán Viktor nevét. De amikor az idézett részhez ért, az egészen a Petőfi hídig tömött sorokban álló hallgatósága rázendített: "Orbán, takarodj!"

Márki -Zay továbbra is a miniszterelnökre célozva folytatta: "Aki felelős azért, hogy ma sokan szégyenkeznek, mert magyarok. Rombolja a tekintélyünket. Elvette önérzetünket és nemzeti büszkeségünket. Éket vert barátok, kollégák, szomszédok közé, családok és családtagok közé." Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet arra, "húsz nap múlva arról kell szavaznunk, hogy ismét egy nép, egy nemzet legyünk, és ne kívülállók a saját hazánkban. Mi is egy nemzet vagyunk, az a nemzet, amelyért 1848 hősei a vérüket ontották."

A közös miniszterelnök-jelölt úgy fogalmazott, elfogadhatatlan, hogy egy ember akarja megmondani, kit és miért szeretünk, hogy ki mit gondoljon. Elfogadhatatlan, hogy ma Magyarország sakktábláján az egyik féltől mindent elvesznek, hogy a szabályokat az egyik fél írja, mégis mindenki azok szerint kénytelen játszani. "Önként mentünk vissza a történelem rossz oldalára. De húsz nap múlva választások lesznek" - tette hozzá. 

"Egyetlen jó választásunk van: hogy a Kelettel szemben Európát válasszuk. A rabsággal szemben a szabadságot, a nélkülözéssel szemben az emelkedő Magyarorszgot"

- sorolta. 

Márki-Zay Péter beszédét ezután egy személyes szállal folytatta. Mint felidézte, négy éve meg sem fordult a fejében, hogy itt fog állni.  "A fél ország gyűlöl, a másik tőlem vár megváltást. Naponta találkozom olyanokkal, akiket elbizonytalanít a propaganda. A fél ország tőlem, egy nagycsaládos keresztény édesapától félti egyhavi kisnyugdíját, az éhezéshez éppen elég munkabérét, a sárga csekken több napos késéssel befizetett gázszámláját, óvodás gyermekeinek Barbie-babáját és kisautóját, alig serdülő fiainak életét egy idegen ország idegen háborújában. Naponta érnek engem és érik családomat a gyűlölködő, trágár megjegyzések olyan emberektől, akiket nem ismerek és akik nem ismernek, akiknek soha nem ártottam és soha nem is fogok ártani” - mondta.

Ezután rátért az ellenzék programjára. "Mi hiszünk a közös hazában, a szerető és gondoskodó, igazságos és biztonságos Magyarországban. Hiszünk egy olyan országban, ahol mindenki bzitonságát garantálja a világ legerősebb katonai szövetsége, mert mi ezt a szövetséget soha nem fogjuk elárulni. Hiszünk egy olyan országban, ahol megbecsülik végre a rend őreit, akik a legkisebb településen a legelesettebb polgárokat védik. Hiszünk egy olyan országban, ahol a hatalmával visszaélőkkel szemben is lehet igaza a megalázottaknak és megszomorítottaknak" Tisztességes orvosi, egészségügyi dolgozói bért ígért, szabadságot és megbecsülést az oktatásban, valamint kitért arra, lesz elszámoltatás, felszámolják a korrupciót.

"Hiszünk egy olyan országban, ahol nem a legelesettebbek viselik a terheket, ahol segítő kezet adunk a tanuláshoz és a felemelkedéshez, ahol elismerjük a szeretteinket ápolók munkáját. Ahol nem újságírókat és vállalkozókat, hanem terroristákat üldöznek, ahol minden bünözőt elszámoltatnak, hogy ne legyen többé következmények nélküli ország" - emelte ki Márki-Zay Péter. Kitért arra: reméli, hogy az ellenzék győzelme esetén nem a fiataloknak kell Európába menni, hanem Európa jön ide, és hogy a külföldön élő fiatalok közül sokan haza fognak térni.

 
Az ellenzék március 15-i nagygyűlése a Műegyetem rakparton
Fotó: Németh Dániel

"Én egy vagyok önök közül, közületek. Rendületlenül hiszek az igazság erejében; hogy a jó győzedelmeskedik, hogy a többség nem akar a rossz oldalon maradni. Vásárhelyen már bebizonyítottuk, hogy nem a polgármester gazdagszik, hanem a város, hogy az embereket tejesítményük alapján ítéljük meg, hogy a vállalkozók nyílt versenyben győznek." Emlékeztetett arra, hogy négy éve 57 százalékkal győzte le a Fidesz jelöltjét Hódmezővásárhelyen, majd másfél év lejáratókampánya után ismét 57 százalékkal győzött. "Így csináltunk Vásárhelyen fideszes kétharmadból ellenzéki kétharmadot. Végül az előválasztáson ismét 57 százalékkal önök választottak miniszterelnök-jelöltnek" - mondta Márki-Zay Péter, akinek szavaira az "MZP!, MZP!" skandálással válaszolt az ellenzéki nagygyűlés közönsége.

A március 15-i ünnepség fő szónoka ekkor a következő szavakkal fordult hallgatóságához: "Arra kérem önöket, higgyenek egy emelkedő Magyarországban. Akik megfogtuk egymás kezét, lélekben soha ne engedjük el!"

Márki-Zay Péter beszéde végén arról szólt, három hét van április 3-áig. Arra kérte a nagygyűlés résztvevőit,

legalább három embert győzzenek meg, hogy "kétharmaddal győzhessük le hazánk történelmének legkorruptabb kormányát,

hogy a márciusi ifjak után most az április ifjak hozzák el a szabad Magyarországot". A fiatalokban van a bizodalmam, hogy meggyőzzék a szüleiket, szabad országban ébredünk áprlis 4-én - fűzte hozzá.

Azt ígérte, április 3-a után újra visszaállunk a jó oldalra, hogy büszkén mondhassuk ki a világban, magyarok vagyunk. "Mi hittel valljuk, hogy abból a gödörből, ahova Orbán Viktor juttatta Magyarországot, nem jobbra, nem balra van a kijárat, hanem csak felfelé! Isten óvja a magyaokat!" - zárta beszédét Márki-Zay Péter.

 
Fotó: Németh Dániel

A közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt beszédével véget ért a március 15-i nagygyűlés. Utolsó pillanataiként a hat párt közös képviselőjelöltjei és politikusai együtt énekelték el a színpadon az ellenzék kampánydalát.

Donald Tusk: Nem akarjuk, hogy Putyin köztünk legyen!

Ha Bem József tábornok élne, ma önökkel lenne itt, és nem Budapest egy másik helyszínén - Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke és a lengyel ellenzék vezetője többek között erről beszélt az ellenzéki nagygyűlésen, még Márki-Zay Péter előtt. A politikus mondata második felével nyilvánvalóan a Fidesz Kossuth téri rendezvényére utalt.

Úgy fogalmazott, az ukrán földön zajló harc nemcsak az ukrán nemzet szabadságharca. A tétje sokkal nagyobb: Lengyelország, Magyarország és Európa függetlenségéről szól. Az ellenzék nagygyűlésére Márki-Zay Péter meghívására érkezett politikus szerint egyetlen becsületes embernek sem lehet kétsége, hogy melyik oldalra álljon ebben a küzdelemben. "Ezért van, hogy az április 3-i választás eredménye nemcsak az önök számára fontos, hanem Európának és Ukrajnának is" - hívta fel a figyelmet.

 
Donald Tusk
Fotó: Németh Dániel

Mint megjegyezte, "Orbán Viktor és csapata" megdolgozott azért, hogy egész Európában a leginkább Putyin-pártinak tartsák. Tusk úgy fogalmazott, az Ukrajnában folyó háború az egész európai kontinensért zajlik, és nem hiányzik olyan politikus, aki Putyin pártjára áll ebben a küzdelemben.

"Nagyon hangosan kell kiáltanunk, és nemcsak Budapesten: nem akarjuk, hogy Putyin köztünk legyen! Nem akarjuk, hogy Putyin Európában legyen!"

- mondta.

Donald Tusk szerint Európa "reményteljesen néz" az április 3-i választásra. Az ukránok ma fegyverrel a kezükben harcolnak. A mi harcunk pedig úgy néz ki, hogy nem fegyver, hanem szavazólap van a kezünkben. Akkor leszünk képesek szembeszállni a putyini agresszióval, ha el tudjuk távolítani a hatalomból azokat a politikusokat, aki ezt támogatták, mondta a lengyel ellenzéki vezető.

Éljen Európa és Ukrajna, menjenek az urnákhoz és győzzenek! - lelkesítette és buzdította a nagygyűlésen résztvevőket Tusk beszéde végén.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?