Orbán: Hazánkra nagy veszély leselkedik, a nagy veszélyre nagy nyerés a válasz

  • narancs.hu
  • 2022. március 15.

Belpol

A miniszterelnök kampánybeszédet tartott a nemzeti ünnepen. A háborúról, a népszavazásról és a választásról szólt. Azt üzente, ha a Fidesz nyer, béke, biztonság és nyugalom lesz Magyarországon.

"Elég jól nézünk ki. Talán még soha nem néztünk ki olyan jól, mint ma" – kezdte ünnepi beszédét Orbán Viktor. A miniszterelnök így reagált arra a tömegre, mely a Békemenetről végeztével a Kossuth téren gyűlt össze. A kormányfő a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából az állami díszünnepségen tartott beszédet. A rendezvényről kezdettől fogva tudni lehetett, hogy gyakorlatilag a Fidesz kampányeseménye lesz. 

Orbán felidézte, hogy legutóbb 143 napja, október 23-án találkozott utoljára a híveivel. Mint mondta, gyorsan elrepült ez az idő, "akkor azért gyűltünk össze, hogy megüzenjük a baloldalnak, nem oda Buda, de ha jól látom, már nem oda Pest sem".

Megüzentük, nem hagyjuk, hogy visszarántsák hazánkat a baloldali rémálomba, amiből kihúztuk tizenkét éve.  Megüzentük, hogy Magyarországnak előre kell menni, nem hátra."

A miniszterelnök azt mondta, "nem vagyunk jámbor lúzerek, akik megijednek a baloldali médiától, brüsszeli bürokratáktól, Soros Györgyöktől. Harcolni fogunk!" Majd úgy folytatta: jól harcoltatok, 106 egyéni képviselőjelöltje van a Fidesznek

Nem is emlékszem, mikor álltak ilyen jól a csillagok tizenkilenc nappal a választás előtt. Megmutattuk az erőnket, és ez meghozta az eredményt, ellenfeleink a legmélyebb tanácstalanság állapotában, a szétesés határán billegnek."

A Fidesz elnökének elmondása szerint az ellenzék üstökösnek hitt miniszterelnök-jelöltje mára csak egy földbe csapódott kihűlt kődarab, vele együtt beleállt a földbe "az egész miskulancia". Majd úgy folytatta, "fellélegezhettünk, milyen szerencse, hogy ma nem az ő kezükben van a kormányrúd". Orbán - utalva az ellenzék március 15-i rendezvényére - azt emelte ki, hogy szerinte "végső kétségbeesettségükben idehozták Donald Tuskot is, aki szétverte saját lengyelországi pártját, majd az Európai Néppártot is".

Soha se akadályozd meg az ellenfeleidet abban, hogy hibát kövessenek el! – summázta a lényeget Orbán. Ezt követően tett némi történelmi visszatekintést, egy keveset még az apropóul szolgáló március 15-ről is szólt, majd úgy folytatta, hogy komoly dolgokról kell beszélnünk: háborúról és békéről, a haza üdvéről, a fenyegető veszélyekről.

Elmondása szerint tisztán kell látni, mit akarunk. "Mióta az eszünket tudjuk, mióta létezik közös magyar emlékezet, ugyanazt akarták a magyarok: legyen béke, szabadság és egyetértés." Arra figyelmeztetett, hogy mindez nem maradhat puszta óhaj, mert akkor elszáll;

a békéhez, szabadsághoz és az egyetértéshez ugyanarra a dologra van szükség, erőre. Gyenge nép nem kap békét, gyenge nemzetnek nem jár szabadság, és nem tud tető alá hozni semmilyen egyetértést. A béke, szabadság és egyetértés az erős népeké.

"Erős országot akarunk, amely a természet törvényei szerint nem szakadhat ki a népek naprendszeréből, de mindig a saját tengelye körül forog, nem enged saját forgásából, ehhez erő kell. Ezt tesszük tizenkét éve, ezért támogatjuk a családokat, és ezért hoztunk létre egymillió új munkahelyet, adóztattuk meg a multikat, csökkentettük a rezsit, és küldtük el az IMF-et."

A miniszterelnök úgy folytatta, "a világ legszebb országa a miénk, a világ legszebb nyelvét adta nekünk at Úristen. A világ legtalálékonyabb emberei születnek ezen a földön. Ez a jószívű emberek országa is, csupa nagyszerű emberé. És bár ez szép és remek, de nem elég: a szépségből, leleményességből, nem lesz semmi, ha nincs erő."

"Tizenötmilliónyian vagyunk a világban, nálunk hatalmasabb országok látókörében élünk németek, oroszok, törökök, amerikaiak között, de ez nem ok a félelemre, kishitűségre. (...) Egy országnak legelőször is a lelkében kell erősnek lennie. Mi magunk tűzzük ki céljainkat, és arról senki nem beszélhet le bennünket. Nem hajlongunk, nem kushadunk, ne félünk a véleményünket válallni."

D?sz?nneps?g a Kossuth t?ren

 
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Kossuth téren rendezett állami díszünnepségen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, 2022. március 15-én
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Orbán felidézte, hogy amikor szerinte 2010-ben "a leggyengébb volt az ország és ránk maradt a kormányzás, megfogadtuk hogy tántoríthatatlank leszünk, soha, de soha nem fogjuk feladni egyetlen percre se. Ez történt velünk, ez a változás ragadott el bennünket, ez emelte fel az országot, juttatott el bennünket idáig."

200 ezerrel több gyerek született az elmúlt tizenkét évben – mondta Orbán Viktor. Aki dolgozni akar, annak van munka. 1 millióval több állampolgára van Magyarországnak. "Egy az ország, egy a haza, egy a nemzet." Van belevaló külpolitikánk, képesek vagyunk lezárni a határt a migránsok előtt, erős a hadseregünk... "A magyar név megint szép lesz" – idézte Orbán a Nemzeti dalt, és hozzátette, mert a világ csak azokat tiszteli, akinek van mersze, kiállni magukért.

Orbán Viktor ünnepi kitért az oroszok Ukrajna ellen folytatott háborújára is. Szerinte tisztázni kell, hányadán állunk a háborúval: kitört a háború abban az országban, ahol több százezer magyar él. Mostmár nem csak a déli, hanem a keleti határt is fegyverrel kell védeni, minden idők legnagyobb humanitárius váláságát éljük, dörömböl a kapukon az energiaválság, "és ha mindez nem lenne elég, itt van még a baloldal is".

A miniszterelnök nyomatékosította, nincs helye a hibázásnak, kapkodásnak; Magyarország világok határán fekszik, kelet és nyugat, észak és dél között, a háborúkat nem értünk, nem a mi érdekünkben vívják. "Úgy szokott lenni, bárki győz, mi rajta vesztünk".

Szerinte Közép-Európa csak egy sakktábla, ha mások céljai úgy kívánják meg, feláldoznak bennünket, ezt történelmünkből jól ismerjük.

Vannak országok, amelyek háborúval akarják elérni céljaikat. Pedig az a legjobb háború, amelyiket sikerül elkerülni. Az oroszok Oroszország érdekeit nézik, az ukránok Ukrajnáét. "A magunk érdekeit nekünk kell képviselnünk, a mi érdekünk, hogy ne legyünk gyalogáldozat. Ebből a háborúból ki kell maradnunk." A háború kitörése óta többször elmondta, most is megismételte, hogy se katonát, se fegyvert nem fogunk küldeni a harcterekre.

Orbán szerint a baloldal elvesztette a józan eszét, holtkórosan beletámolyogna egy kegyetlen, elhúzódó, véres háborúba. A baoldal katonát és fegyvert akar küldeni a háborúba.

"Nem hagyjuk, hogy belerángassák az országot a háborúba, hogy katonai célponttá tegyék Magyarországot, hogy célponttá tegyék a magyarokat."

Novák Katalin, az új köztársasági elnök azt mondta: a nők a békét akarják megnyerni és nem a háborút – idézte fel Orbán a megválaszott államfő szavait, majd hozzátette: "úgy látszik, megint az asszonyoknak van igazuk. Ha azt akarjuk, hogy kimaradjunk a háborúból, hallgatni kell az asszonyokra."

A miniszterelnök kiemelte, ennek a háborúnak nem lett volna szabad megtörténnie, Magyarország minden tőle telhetőt megtett ellene. Nem zárhatjuk ki, hogy a választás  napján még dörögnek majd a fegyverek. A tét nem kevesebb elmondása szerint, mint hogy a békepárti jobboldal vagy a romboló baloldal legyen az ország élén, azaz, hogy mint ahogy a Fidesz szlogenje szól: előre menjünk, ne hátra. "Aki a békére és a biztonságra szavaz, az a Fideszre szavaz."

Keresztény szívvel kell éreznünk és magyar fejjel gondolkodnunk. Magyarország segít a menekülteknek, de továbbra is elutasítja a migrációt. Mi sem tudjuk, mi lesz a háború vége, mit hoz a jövő, minden eshetőségre készen kell állni, olyan kormány kell. Ez most nem az amatőrök órája, nem a dilettánsok ideje, nem vagyunk kezdők, sokan vagyunk, egységesek vagyunk."

Magabiztosan úgy folytatta: "meg fogjuk nyerni a népszavazást is, amivel megállítjuk a haátrainkon az Európán végigsöprő genderőrületet. Az apa férfi, az anya nő, a gyerekeinket pedig hagyják békén."

Mint mondta, hazánkra nagy veszély leselkedik, a nagy veszélyre a nagy nyerés a megfelelő válasz. Elmesélt egy anekdotát arról, hogy megkérdezte Schwarzeneggert, mennyi fekvőtámaszt csinál. Azt a választ kapta, csak onnan számolja, ahonnan már fáj. Orbán szerint így kell cselekedni. "Kérlek benneteket, tegyetek rá még egy lapáttal."

Március 15-i ünnepi kampánybeszédét úgy zárta, "azt hiszem, mindent megbeszéltünk. Ezt a választást meg kell nyerni, meg fogjuk nyerni. És akkor béke, biztonság és nyugalom lesz Magyarországon.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk