Maruzsa Zoltán tagadja, hogy pedagógushiány lenne az országban

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 19.

Belpol

A köznevelési államtitkár szerint nálunk az egy tanárra jutó diákok száma az uniós átlagnál is kedvezőbb.

Interjút adott a Népszavának Maruzsa Zoltán, akit arról is kérdeztek, miért nincs meg a tanév rendje két héttel az iskolakezdés előtt. „A tanítás szeptember 1-én mindenképpen elkezdődik, az, hogy a téli vagy a tavaszi szünet meddig tart, nem jelent problémát tanévkezdéskor” – kommentálta az államtitkár.

Arra, hogy miért van szükség rövidebb nyári szünetre és hosszabb téli és tavaszi szünetre, azt mondta, tavaly január 8-ig tartott a téli szünet energetikai okból, és annak jó volt a fogadtatása. Az államtitkár Szlovákiára hivatkozott, és azt mondta, nem lesz gond a nyári meleggel.

Maruzsát a tanárhiányról kérdezték a legtöbbet. Az államtitkár korábban azt mondta, csak a „baloldal” üzenete, hogy 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. Szerinte 2010 óta 165-170 ezer fő között mozog a pedagógusok száma, pedig a tanulók száma 200 ezerrel csökkent. „Az egy tanárra jutó diákok száma pedig az uniós átlagnál is kedvezőbb nálunk.”

Maruzsa szerint minden nyáron nyugdíjba vonulnak nagyjából 4500-an, de amúgy a nyugdíjasok foglalkoztatása is egyszerűsödött. „A pedagógusképzésben június végén közel 6 ezren végeznek, közülük is sokan jönnek ebben az időszakban.”

Arra, hogy az Oktatási Hivatal szerint az elmúlt tanévben mindössze ennek harmada, 1884 volt a pályakezdő pedagógusok száma, az államtitkár nem válaszolt érdemben. Egyet viszont ígért: „Természetesen a cél az, hogy fiatalítsuk a pályát, ezért a jövőben nem lesz az életkornak szerepe a bérezésnél, ez a fiataloknak kedvező változás.”

Az is kiderült, hogy a jövőben a tankerületek vezetői több pénzt adhatnak annak a tanárnak, aki nagyobb szükséget tölt be, tehát lehetőség lesz béralkura: „Amennyiben az adott iskolában nagy szükség van például egy matematika-informatika szakos tanárra, akkor magasabb bért ajánlhat számára.”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk