Máté Gábor sem tanít tovább az SZFE-n

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 4.

Belpol

27 év szolgálat után hagyja ott az intézményt.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi fenntartásba adása, illetve Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnöki kinevezése után Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója is bejelentette, hogy nem tanít tovább az egyetemen.

"Álmatlan éjszakák, dühök és kétségbeesések, óránként megváltoztatott álláspontom ellenére és következtében, továbbá azzal együtt, hogy a hallgatók céljaival egyetértek, 27 év szolgálat után, mint az SZFE habilitált egyetemi tanára beadom felmondásomat. Döntésemről elsőként az osztályomat tájékoztattam, akik biztosítottak megértésükről és akikkel – ha a kultúra perc-emberkéi is úgy akarják és a pandémiás helyzet sem áll az utunkba – a szombathelyi színházban jövő tavasszal együtt dolgozunk majd felnőtt művészekként" - írja az SZFE Facebook-oldalán.

Máté Gábor a "Kis magyar színháztörténet" címet adta hosszú bejegyzésének, melyben felidézi, hogyan kezdett oktatni az SZFE-n, és egy személyes történetet is megoszt Kerényi Imre egykori miniszterelnöki megbízottról.

A Vidnyánszky-ügy miatt korábban Zsámbéki Gábor, Székely Gábor, Ascher Tamás, Enyedi Ildikó és Pelsőczy Réka is felmondott az egyetemen.

Figyelmébe ajánljuk