Egy komáromi körzetben is a Boldog-modell szerint irányíthatták a közbeszerzéseket

  • BM
  • 2020. szeptember 3.

Belpol

Hadházy Ákos ezúttal Czunyiné Bertalan Judit választókerületében nyomozott és tárt fel dokumentumokat.

Czunyiné Bertalan Judit Komárom-Esztergom megyei körzetében is Boldog István módszerével irányíthatták a helyi közbeszerzéseket – állította csütörtöki sajtótájékoztatóján Hadházy Ákos. Az országgyűlési képviselő – a 24.hu szemléje szerint – azt mondta, az érintett választókerületben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatain ugyanolyan mintázatot mutat a nyertes és a vesztes cégek szerepeltetése, mint az ügyészség által gyanúsnak talált Jász-Nagykun-Szolnok megyei esetben.

Czunyiné körzetében is a Boldog-modell szerint döntöttek a forrásokról?

Czunyiné körzetében is a Boldog-modell szerint döntöttek a forrásokról?

Fotó: MTI/Soós Lajos

Polt Péter legfőbb ügyész 2019 októberében ismerte el, hogy Boldog választókörzetét érintően uniós pályázati pénzek elcsalása és korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt nyomozásba kezdett az ügyészség. Ezt követően az ügyészség inditványára az Országgyűlés fel is függesztette a képviselő mentelmi jogát, akit többrendbeli veszteséggel és közbeszerzési verseny korlátozásával gyanúsítottak meg a hatóságok.

A témával a közelmúltban foglalkozott a Magyar Narancs; cikkünkben bemutattuk azt az összesen 4 választókerületet, ahol hasonló módszerek mentén dönthettek a TOP-os pénzek sorsáról. Hadházy cikkünkben úgy fogalmazott, „Boldog István ellen azért folyik nyomozás, mert a választókörzetében több polgármester is fellázadt az ocsmány rendszer ellen. Azzal zsarolta őket, hogy akkor kapnak uniós pénzt, ha az általa előírt cégek fogják végezni a munkát. Ez a módszer nem csak az ő körzetére igaz. Eddig vele együtt négy esetben, négy képviselő körzetében, a hozzájuk tartozó közbeszerzéseket vizsgálva egyértelműen és kétséget kizáróan megállapítható, hogy ugyanúgy részt vettek ők is a pályázatok manipulálásában, mint Boldog István”.

Irányított közbeszerzések: Boldog István módszerét másolják

Az ügyészség nyomozást folytat a képviselő ellen, de nemcsak az ő körzetében figyelhető meg ugyanaz a közbeszerzési szisztéma. Utánakérdeztünk, milyen szakaszban járnak az eljárások. Polgármesterek, önkormányzati tisztségviselők tiltakoznak - néhol kiszivárogtatásokkal - az irányított közbeszerzési gyakorlattal szemben. A településfejlesztési pénzek becsatornázása sok helyütt hasonló szisztéma alapján működik, ahogyan Boldog István országgyűlési képviselő választókerületében is.

A képviselő cikkünk írása során azt is elárulta, hogy hamarosan jelentkezik egy újabb gyanús választókerület feltárásával, ami most meg is történt.

Neked ajánljuk