Matolcsy második alapítványa is elbukott a bíróságon

  • narancs.hu
  • 2015. november 19.

Belpol

A Magyar Nemzeti Bank alapítványaival szemben a közérdekű adataik kiadásáért indított második perben is lapunk nyert. A bíróság leszögezte: az MNB pénze – közpénz.

A Matolcsy György elnökölte, közel 60 milliárd forinttal gazdálkodó Pallas Athéné Domus Animae Alapítványt (PADA) a Fővárosi Törvényszék első fokú, nem jogerős ítélete az adatok kiadására kötelezte. A bíróság elvi éllel azt is leszögezte: az MNB pénze – közpénz. Ez utóbbi persze soha nem is lehetett volna igazán kérdés, ha e tényt Matolcsy György jegybankelnök és az MNB nyilatkozatai nem kérdőjelezi meg. A vs.hu-nak tavaly augusztusban adott interjújában Matolcsy arra az álláspontra helyezkedett, hogy „a jegybank saját, jegybanki pénzét költi”. Egy idén februári MNB-közlemény a jegybank nyereségét a „közösség pénz”-eként aposztrofálta. A Pallas Athéné alapítványok perben előadott védekezése pedig egyenesen azt állította, hogy „az MNB költségvetése, vagyona, gazdálkodása nem része az államháztartás alrendszereinek, tehát közpénznek sem tekinthető”. S bár az MNB valóban nem része az államháztartásnak, ennek semmi köze ahhoz, hogy az MNB közpénzekkel gazdálkodik-e vagy sem.

false

Szücs Katalin bírónő a nem jogerős első fokú ítéletben viszont a jelen perben – melyben képviseletünket a Transparency International Magyarország közreműködésével a Karsai Dániel Ügyvédi Iroda látta el – egyértelművé tette: „nem képezheti vita tárgyát, hogy a Magyar Nemzeti Bank vagyona közpénznek minősül. E körben osztotta a bíróság a felperesnek az Alaptörvény szerkezeti felépítéséből levont következtetését, miszerint az, hogy a közpénzek nyilvánossága és a Magyar Nemzeti Bank A közpénzek alfejezetében került elhelyezésre, megerősíti azt, hogy a Magyar Nemzeti Bank vagyona közpénznek minősül.” Amihez hozzátette azt is, hogy „a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával, így az erre vonatkozó közérdekű adatok kiadására a Magyar Nemzeti Bank is köteles”.

Bár a bíróság azt is megállapította, hogy a PADA közfeladatot ellátó szerv, az Alkotmánybíróság egy tavalyi határozatára utalva aláhúzta, hogy az Alaptörvény közpénzfelhasználásra, illetve a közpénzfelhasználás átláthatóságára vonatkozó rendelkezései szerint a közpénzből alapított és közpénzzel gazdálkodó alapítványnak akkor is ki kell adnia az adatokat, ha nem lenne közfeladatot ellátó szerv. „Annak tehát, hogy az alperes közfeladatot ellátó szervnek minősül-e, a közpénzek gazdálkodásával kapcsolatos közérdekű adatok kiadása szempontjából nincs jelentősége.”

A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány vagyona – mivel a vonatkozó törvények szerint nem tekinthető sem állami, sem önkormányzati vagyonnak – nem tartozik a nemzeti vagyon körébe. Ugyanakkor a fentiek szerint az alapítvány vagyona közpénz, a felhasználásával kapcsolatos adatokat ezért az alapítvány köteles kiadni lapunknak.

Az MNB alapítványairól korábban itt írtunk.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?