Medián: Legalább 11 mandátumot szerezhet a Fidesz az EP-választáson

  • narancs.hu
  • 2024. június 7.

Belpol

Három pártlistáról juthatnak képviselők az Európai Parlamentbe a legfrissebb felmérés szerint: a kormánypárt mellett a Tisza Párt és a DK-MSZP-Párbeszéd listájáról.

A Medián legfrissebb felmérése szerint az európai parlamenti választáson

a Tisza Párt 6, a DK–MSZP–Párbeszéd 2 EP-mandátumra számíthat,​ a Fidesz–KDNP mandátumainak száma legalább 11 lehet.

Mindezt a hvg.hu közölte.

Mint a cikk írja, ez a szám végeredményben attól függ, hogy az 5 százalékos küszöböt megközelítő, de azt el nem érő pártlisták, tehát a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listája végül bejut-e az Európai Parlamentbe. Ha egyikük sem, a Fidesz mandátumainak száma 13, ha egyikük igen, akkor 12 lehet. ​"A becslést viszonylag sok bizonytalanság nehezíti. Például az is, hogy még azoknak is, akik biztos szavazónak minősítik magukat, 25 százaléka nem tudja vagy nem akarja megmondani, hogy melyik pártlistára fog szavazni. Az utóbbiak 52 százaléka ellenzékinek mondható, és csak 24 százalékuk kormánypártinak" – olvasható a cikkben.​

A Fidesz ilyen mértékűnek prognosztizálható győzelme azért érdekes, mert a közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 60 százaléka úgy véli, rossz irányba mennek a dolgok az országban. A Medián azt mérte, rossz ugyan a közhangulat az országban, de ennek ellenére sikeresnek látszik a pártok mozgósítása: az EP-választás fontosabb résztvevőinek szavazói négyötödösnél is nagyobb arányban állítják, hogy január 9-én biztosan az urnákhoz járulnak. Bár az ilyen kijelentéseket nem szabad nagyon komolyan venni, magas részvételre lehet számítani.​

A kutatás azzal is foglalkozott, honnan jöttek a Tisza Párt szavazói. A kutatás megerősíti, hogy Magyar Péterék döntően az ellenzéktől vettek el szavazókat, mindössze 9 százalékuk pártolt át a Fidesztől.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.