Vitézy szerint Karácsonynak kellett volna visszalépnie, mert nem tudta teljesíteni a vállalásait

  • narancs.hu
  • 2024. június 7.

Belpol

Sajtótájékoztatóján arról beszélt, nem tudott előre Szentkirályi Alexandra visszalépéséről.

Eredetileg a HÉV-ekről akart sajtótájékoztatót tartani, de végül a Szentkirályi Alexandra visszalépése miatt másról lesz szó – kezdte péntek délelőtti sajtótájékoztatóját Vitézy Dávid hvg.hu tudósítása szerint.

A lap beszámolójában arról ír, Vitézy Dávid beszéde közben nagy transzparensekkel aktivisták érkeztek a terembe, akiknek a tábláin az olvasható: „Vitézy=Fidesz”. Ők vélhetően az újrainduló Karácsony Gergely aktivistái lehettek, mert az is szerepelt a táblákon, hogy „Vitézyvel a Fidesz át akar verni, ne hagyd magad. 2x Karácsony a szabad Budapestért.”

Vitézy közben arról beszél, hogy akinek vissza kellett volna lépnie, az Karácsony Gergely, mert nem tudta teljesíteni a 2019-es vállalásait, és ezt még ő is elismeri.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a közlekedési szakemberből lett politikus több ígéretet is tett az új helyzetben. Péntek reggeli Facebook-bejegyzésében arról írt, sem Fidesszel, sem DK-val nem fog koalíciót kötni főpolgármesterként, továbbá nem lesz se fideszes, se DK-s főpolgármester-helyettese. Vitézy a sajtótájékoztatón megígérte, hogy győzelme esetén mindenki főpolgármestere kíván lenni.

A 444.hu kérdésére Szentkirályi Alexandra visszalépéséről azt mondta: megérti, hogy feladták a harmadik helyet, és azt is megérti, hogy ezután a kormánypárti sajtó az ő támogatására buzdít. Megismételte, nem tudott előre a Fidesz lépéséről, „semmilyen előzetes egyeztetés nem volt”, azóta sem volt semmilyen fideszes vagy kormányzati szereplővel, ráadásul ő két éve nem beszélt Szentkirályival. Az egyik jelölő szervezete, az LMP társelnöke, Ungár Péter Fidesz-közeliségét érintő kérdésre emlékeztetett, két éve Ungár még Karácsonyt támogatta, és ez akkor nem merült fel. Vitézy kijelentette, ha főpolgármester lesz, akkor a kampányát támogató Ungár Péter rosszul jár, mert érdekeltségei nem nyerhetnek fővárosi tendereket.

Vitézy a sajtótájékoztatón is kijelentette: nem lesz sem fideszes, sem DK-s koalíció és egyik pártból sem kíván győzelme esetén főpolgármester-helyettest felkérni.

Ellenben „programalapon” sok leendő közgyűlési frakcióval, több bekerülő új erővel együtt kíván működni, például a Tisza Párttal.

Az ATV kérdésére azt mondta, ha a Fidesz jelöltje lenne a visszalépés után, akkor a Fidesz listájára való szavazásra buzdítana, de nem ezt teszi, hanem a saját civil szervezete és az LMP közös listáját ajánlja. Vitézy Dávid ezek után megismételte, a saját programját fogja képviselni, megválasztása esetén pedig nem politikai csatározásokra használná a főpolgármesteri pozícióját, mivel nem akar miniszterelnök-jelölt lenni. A hvg.hu kérdésére Vitézy elmondta, vannak átfedések az ő, illetve Szentkirályi Alexandra programja között, például a köztisztasági területen. Hozzátette, szakpolitikai kérdésekben mindenkivel fog tudni egyetértési pontokat találni, így a Fidesszel is.

A lap tudósítása szerint a sajtótájékoztató végén az addig a „Vitézy=Fidesz” és hasonló táblákat tartó csoportból Barabás Richárd, a Karácsony-féle Párbeszéd politikusa lépett a mikrofonhoz és elmondta, Karácsony és a Párbeszéd már hónapok óta mondogatta, hogy Vitézy valójában a Fidesz jelöltje, Szentkirályi pénteki visszalépése pedig „hatalomtechnikai mesterterv” volt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.