Karácsony Gergely: Vitézy Dávid kiváló választás a Fidesz gazdasági érdekeinek megvédése szempontjából

  • narancs.hu
  • 2024. június 7.

Belpol

Vitézy az elmúlt években minden döntésével ezt a rendszert szolgálta ki – mondta rendkívüli sajtótájékoztatóján a főpolgármester.

„Kezdhetném azzal, hogy na ugye én megmondtam, hiszen a választási kampány első percétől világos volt számomra, hogy Vitézy Dávid valójában a Fidesz felkérésére indul a választáson” – fogalmazott Karácsony Gergely rendkívüli sajtótájékoztatóján pénteken, amit azután hirdetett meg, hogy Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelölje Vitézy Dávid javára bejelentette visszalépését

Karácsony Gergely szerint nyilvánvaló volt, hogy a Fidesz hivatalos jelöltje, Szentkirályi Alexandra nem fogja végigcsinálni a kampányt. „Az, hogy a Fidesz az utolsó pillanatban módosította a választási szabályokat és visszalépteti a jelöltjét, világossá teszi, hogy nincs semmilyen üzenete a Budapestiek számára” – jelentette ki az újrainduló főpolgármester, hozzátéve: „Lelepleződött a hatalmi trükk, teljesen világosan két alternatíva közül választhat Budapest: a hatalom embereit vagy az emberek hatalmát választhatja.”

Karácsony arról is beszél, sajnálja azokat a szavazókat, akiket elárultak az elmúlt hetekben, továbbá azt is sajnálja, hogy a Fidesz ismét világossá tette, számukra a nők a politikában egyszerű sakkfigurák, akiket bármikor le lehet venni, legyen szó igazságügyi miniszterről, köztársasági elnökről, vagy főpolgármester-jelöltről. „Sajnálom azokat azt ellenzéki érzelmű szavazókat is, akiket Vitézy Dávid csapott be” – mondta a főpolgármester, aki szerint

Vitézy Dávid kiváló választás a Fidesz gazdasági érdekeinek a megvédése szempontjából.

Mint elmondta, Vitézy az elmúlt években minden döntésével ezt a rendszert szolgálta ki, és például egy szava sem volt a déli körvasút korrupt beruházása ellen, továbbá a Magyar Turisztikai Ügynökség fizetett tanácsadója volt, ami „két kézzel szórta a magyar adófizetők pénzét.” Karácsony szerint eddig is tudni lehetett, hogy Vitézy a Fidesz jelöltje, mivel nem tagadta meg a múltját, és nem zárta ki a Fidesszel való közös kormányzást sem, a személyes sértettségen túl pedig nem volt kritikája a kormány működlését illetően.

A főpolgármester sajtótájékoztatóján arról is beszélt, ahogy nincs két Fidesz, úgy nincs két ellenzék sem. „Egy, igaz sokszínű, de egységes ellenzék van, amelyhez olyan politikusok tartoznak, akik ebben a pillanatban teljesen világossá tették, hogy melyik oldalon állnak.” Karácsony Gergely úgy folytatta, sem a Kutyapárt, sem a Momentum, sem pedig Magyar Péter nem akar együttműködni Vitézy Dáviddal, aki egyébként fideszes médiahekknek nevezte az indulását.

„Vitézy Dávid oda navigálta magát, ahonnan érkezett, vissza a Fideszhez”

– jelentette ki Karácsony, majd azt mondta, az elmúlt időszakban Vitézy azt is leleplezte, hogy nagyságrendileg sem érti a főváros pénzügyi helyzetét.

„Nem állítom azt, hogy ez a város a következő öt évben teljes mértékben meg tudja valósítani azokat az ambíciókat, amik bennünk vannak. Én azt tudom csak ígérni, hogy azokat az európai uniós forrásokat, amelyeket éppen a magyar kormánnyal és Vitézy Dáviddal szemben megszereztünk a városnak, arra fogjuk fordítani, hogy Budapest egy szabadabb, zöldebb és szolidárisabb hely legyen.” „Ígérem, hogy nem engedem vissza a Fideszt ebbe a városba. Ígérem azt, hogy ki fogok állni minden olyan társadalmi csoportért, akit ez a korány meggyaláz. Ki fogok állni minden olyan ügy mellett, ami a szabad Budapest számára különösen fontos, és meg fogom akadályozni azokat a beruházásokat, amik tönkreteszik a városunkat” – zárta beszédét Karácsony Gergely, hozzátéve, bár nehéz öt év van a városvezetés mögött, azt tudja mondani a Budapestieknek, hogy „túl vagyunk a nehezén”, és ha nem engedik magukat félrevezetni a politikai manipulációk révén, akkor öt év múlva Budapest még szabadabb, még zöldebb és még szolidárisabb hely lesz.

Újságírói kérdésekre válaszolva a választás esélyeiről szólva Karácsony Gergely arról beszélt, Szentkirályi Alexandra visszaléptetésével a Fidesz azt érte el, hogy még több ellenzéki szavazó érezze fontosnak, hogy elmenjen szavazni vasárnap. A verseny szerinte érdemben megváltozott, hiszen kétszereplőssé vált, és kiderült, hogy egy arca van a Fidesznek.

„Ez a város egy óriási gazdasági és politikai érték, és még nem sikerült teljesen ellopni”

– fogalmazott Karácsony, aki szerint Vitézy megválasztás esetén olyan gazdasági és politikai érdekeknek lenne kiszolgáltatva a főváros, amiket ő nem engedett be. „Amikor Vitézy Dávid kampányát éppen az egyik legfontosabb budapesti ingatlanfejlesztő cég NER-közeli oligarchája finanszírozza, akkor lehet látni, hogy mik azok a gazdasági érdekek, amik miatt összeállt ez a furcsa csapat.” Az RTL szintén esélyeket latolgató kérdésére válaszolva a főpolgármester azt mondta, „a politika nem matematikai kérdés.” Szerinte a valamilyen várospolitikai okokból eddig Vitézyt támogató ellenzéki szavazók „ebben a percben tízezrével pártolnak el tőle, mert világossá vált, hogy minden amit képvisel, az nem egy várospolitikai vízió, hanem egy hatalmi-gazdasági-politikai einstandnak a része.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.