Még a háziorvosok sem tudják, hogyan alakul át az ügyeleti rendszer

  • narancs.hu
  • 2023. január 16.

Belpol

Pár hét múlva átalakítják azt az orvosi ügyeleti próbaprogramot, amely alapján az országos rendszert szerveznék.

Január elsejétől hatályos az a jogszabály, amely jelentősen átszabja a háziorvosi ellátást az egész országban – Budapest kivételével: mostantól ugyanis az Országos Mentőszolgálat lesz felelős az ügyeleti rendszer megszervezéséért.

Népszava most arról ír, hogy nagyon sok a bizonytalanság a programmal kapcsolatban még abban a megyében is, amit modellmegyének szántak a bevezetés során.

A jövőben az országosan jelenleg elérhető ügyeleti pontoknak a harmada szűnhet majd meg, 81 járásban összesen 102 ügyeleti pont lesz, míg több megyében a mostani tucatnyi orvosi ügyeleti pontból csak 3-4 marad. Mint azt a lap hozzáteszi, eddig 40 ezer lakosra jutott egy orvos, a terv élesedése után viszont hétköznaponként 90 ezer, hétvégente 60 ezer lakosra jut majd egy felsőfokú végzettségű ellátó.

A terv kritikusai éppen ezért főleg az aprófalvas megyék miatt aggódnak. A cikk szerint az új rendben a háziorvos 8-tól 16 óráig a rendelőjében dolgozna, 16-tól 22 óráig pedig, valamint hétvégén és ünnepnapokon beosztható lenne a 81 járási egészségközpont valamelyikébe ügyelni.

Az OMSZ a lappal azt közölte, hogy a Hajdú-Bihar megyei modellprogram igazolta az egységes ügyeleti rendszer előnyeit, ugyanakkor a pilotprogram részletes, nyilvános értékelése nem történt meg, és az adataihoz sem lehet hozzáférni. Ráadásul a megyei pilotprogramban az OMSZ egyedül látta el az ügyeleti feladatokat, és nem is próbálták meg bevonni a háziorvosokat a feladatba, azaz az új rendszert a tervezett formájában nem is tesztelték még.

A Népszavának több hajdú-bihari háziorvos is azt mondta, hogy csak szóbeszédeket hallottak, konkrétumokat nem ismernek. A megyében háziorvosként praktizáló Szabad Zoltán, aki egyben a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke, elmondta, őt meglepte, hogy ebben a megyében is váltanak és megint új ügyeleti rendszert léptetnek majd életbe. Az átalakítás egyik súlyos problémájának ítélte, hogy

sem a feladatot ellátó háziorvosok, sem a páciensek nem tudnak még semmit arról, hogy néhány hét múlva mi történhet, hogyan fordulhatnak segítségért baj esetén.

Hozzátette, a megye a pilotprogamban működtetett 24 ügyeleti pontjából az átalakítás után mindössze 10 olyan marad, ahol 16 és 22 óra között lesz orvos. Este tíztől reggel 8-ig pedig csak öt helyen érhető majd el szakember.

Szabad Zoltán szerint amúgy a betegeket, de a háziorvosokat is tájékoztatni kéne, mert az új rendszerben új feladatellátási szerződést is kell kötniük. Eddig ugyanis az önkormányzatokkal szerződtek, a jövőben viszont az Országos Kórházi Főigazgatósággal is fognak, de a szerződéstervezetet még nem lehetett megismerni.

A szerződésekkel kapcsolatban az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt közölte a lappal, hogy az ügyeleti feladatokra a háziorvosok közvetlenül az OMSZ-szal fognak szerződni, ennek az előkészítése pedig zajlik. Az OMSZ közölte azt is, hogy minden megyében egy hónapnyi felkészülési időt fognak kapni a helyiek.

Az új rendszert megyénként vezetik majd be, 2023 végéig mindenhol áttérnek rá, a Belügyminisztérium 30 nappal korábban szól majd, épp melyik megyén van a sor.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk