Közvetlenül az Európai Bizottságtól kéri az Erasmus-pénzt a magyar diákoknak a Momentum

  • narancs.hu
  • 2023. január 16.

Belpol

Cseh Katalin és Donáth Anna szerint a program finanszírozásában meg lehet kerülni a kormányt.

"Donáth Annával arra kértük az Európai Bizottságot, hogy hozzon sürgős kiegészítő intézkedéseket, hogy a magyar diákok továbbra is hozzáférhessenek az Európai Unió Erasmus+ diákcsereprogramjaihoz” – írja a Facebookon Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője azt követően, hogy mint ismert, az Európai Bizottság felfüggesztette a magyar alapítványi egyetemeknek a kifizetést az Erasmus+ programban, mert kifogásolja, hogy az alapítványok kuratóriumaiban kormányzati politikusok ülnek.

Cseh azt írta, hogy az "Európai Bizottságnak van mozgástere abban, hogy módot találjon a diákok közvetlen támogatására, hiszen a kormány hibája miatt ők esnének el az Erasmustól". Cseh és Donáth egy olyan javaslatot tett a Bizottság elé, hogy

a programon belül szabadítson fel forrásokat, amelyeket közvetlenül a hallgatóknak szán, és egy helyi irodán keresztül, vagy egy független harmadik fél segítségével végeztesse a pályáztatást – hasonlóan például a Norvég Alapoknál alkalmazott modellhez".

Meggyőződésük, hogy "az európai intézmények erőfeszítései akkor működhetnek, ha a visszaélések felelősei ellen irányulnak".

A kormány múlt héten reagált az Erasmus-botrányra: Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy a kormány – abban az esetben, ha nem sikerülne megegyezniük az Európai Bizottsággal – a következő szemesztertől állja a magyar diákok Erasmus-költségeit.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk