A Futureal reagál

Még egyszer a Corvin sétányról

  • 2012. április 10.

Belpol

A Corvin sétány projektről szóló cikkünkben arról számoltunk be, hogy végéhez közeledik a hűtlen kezelés miatt folytatott nyomozás, mert a gyanú szerint Józsefváros nyomott áron értékesített ingatlanokat. A cikkre reagál a befektető, a Futureal Csoport.

Hivatkozással a Magyar Narancs online 2012. április 4-én Zsidai Péter „Végjáték a sétányon” című írására, a Futureal az alábbi észrevételeket teszi a cikkel kapcsolatban:

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a cikk szerzője, bár hivatkozik rá, de a Futureal Csoporthoz tartozó Corvin Zrt.-t nem kereste meg véleménynyilvánításra a cikk tartalmával kapcsolatban.

A Corvin sétány projekt befektetője, a Corvin Zrt. egy, az önkormányzat által 2003-ban meghirdetett kétfordulós, nyílt, nemzetközi pályázat nyerteseként került kiválasztásra. Ennek keretében az önkormányzat együttműködő partnert keresett, aki 10 évig az önkormányzattal együtt egy városrész teljes rehabilitációját és megújítását végzi. A projekt értékét egy nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég megvalósíthatósági tanulmánya alapján határozták meg, a pályázatot pedig a legmagasabb ajánlatot tevő Corvin Zrt. nyerte el. Ennek értelmében a nyertes pályázó nemcsak a területen lévő telkek adásvételére szerződött, hanem jelentős közfeladatokat és fejlesztési kötelezettségeket is vállalt.

  • A cikkben hosszasan taglalt – honlappal és nyilvánosan fellelhető szakmai referenciával nem rendelkező – Mikroorg Szervezéstechnikai Kft. által végzett átvilágítás anyagaival kapcsolatban nagyon súlyos szakmai kritikákat fogalmazott meg már korábban is a Rév8 Zrt., mintegy tucatnyi külső szakértő véleményével alátámasztva azokat. Ahogy azonban azt a cikk szerzője is említi, erre az átvilágítási anyagra hivatkozva indított APEH-vizsgálat sem tárta fel a vélt hiányosságokat, az adóhatóság nemhogy elmarasztalta, de jóváírásban részesítette a  Józsefvárosi Önkormányzatot a hivatkozott áfaügyben.
  • A Corvin Zrt. a fejlesztés során eredeti vállalásain túl számos további közfeladatot – utcák, közterületek építését, közművesítést – vállalt át a Józsefvárosi Önkormányzattól milliárdos nagyságrendben annak érdekében, hogy a tervezett fővárosi és kormányzati támogatások elmaradása ne akassza meg a városrehabilitációs projektet.

Az önkormányzat és a Rév8 Zrt. egy korábbi döntése nyomán a Corvin sétány projekthez tartozó minden szerződés elérhető, azokba bárki betekinthet az önkormányzatnál. A teljes átláthatóság biztosítása éppen azt a célt szolgálta, hogy Közép-Európa egyik legnagyobb, mára már számos szakmai díjat elnyert ingatlanfejlesztési projektjével kapcsolatban ne lehessen félrevezető állításokat tenni.

Dr. Futó Péter,

a Futureal Csoport elnöke

Figyelmébe ajánljuk

Mind idegenek vagyunk

  • SzSz

A világtól elidegenedett, magányos filmes hősök lelőhelye filmes tapasztalataink szerint elsősorban a metropoliszok, illetve a kertvárosok.