Káosz lett abból, hogy Kásler megnyitotta a szakrendelőket
haziorvos_maszk_MTI_top_story_lead.jpg

Káosz lett abból, hogy Kásler megnyitotta a szakrendelőket

  • narancs.hu
  • 2020. május 5.

Belpol

Csak az mehet orvoshoz, aki el tudja végeztetni előtte a 30-60 ezer forintba kerülő koronavírus-tesztet. A fogászatban csak a Covid-19 gyanús eseteket kell tesztelni.

Hétfőtől újranyitottak a rendelők, a betegek el is indultak volna a vizsgálatokra, de káoszba fulladt a nap, írja riportjában a Népszava. Az orvosi vizsgálaton való részvétel feltétele ugyanis a negatív koronavírus teszt, az azonban a piacon 30-60 ezer forintba kerül. Ráadásul van olyan megyei jogú város, ahol a közelben sincs olyan laboratórium, amely képes lenne ezt a vizsgálatot elvégezni. A fő problémát viszont az jelenti, hogy nem tudni ki fizeti a teszt árát. Kásler Miklós, az EMMI minisztere utalt arra, hogy „az állami ellátásban a biztosító fizeti, a magánellátásban pedig a magánellátó vagy a beteg”, hivatalos rendelet azonban nincs erről.

Kásler, a rendelők újranyitásását kihirdető levele a „magas kockázatú beavatkozás” esetében elengedhetetlen a teszt, viszont olyan ellátásokat is felsorol, amik tartoznak ebbe a kategóriába. A lap által megkérdezett orvosok nem értik miért kell negatív Covid-19 teszt a radiológiai ultrahang vizsgálat előtt, illetve valamennyi onkológiai ellátásnál és a sugárterápiában. Még egy fülgyulladással is csak negatív PCR-teszttel lehet orvoshoz menni.

A lap egy budapesti rendelőnél azt tapasztalta, hogy csak azokat engedték be, akiknek volt előre egyeztetett időpontja - de őket is csak hőmérőzés után. Koronavírus-tesztet viszont senkitől nem kértek, inkább megvárják, míg a minisztérium pontosítja a rendeletet.

Ugyanígy járnak el a magánpraxisoknál is, ahol „inkább kivárnak, hátha tisztul a kép.”

A hvg.hu közben arról ír, hétfő éjjel újabb Kásler-levél ment körbe.  Ennek értelmében csak a gyanús betegeket kell szűrni, nem pedig mindenkit, aki például fogat tömetne. Ez jóval kevesebb embert jelent, mintha mindenkit tesztelni kellett volna Kásler április 30-i levele alapján.

A Kásler által kiküldött eljárásrend szerint a váróba érkezésnél osztályozni kell a beteget, ahol meg kell mérni a testhőmérsékletét és ki kell kérdezni a fertőzés kizárása céljából. Ha valaki gyanús, hogy megkapta a koronavírust, csak sürgősségi ellátásban részesülhet (ami a többi között a foghúzást vagy az akut sérülés ellátását jelenti), minden más beavatkozást el kell halasztani, éa beteget pedig a háziorvosához kell irányítani. De a beavatkozás előtt akkor is szükség van egy negatív PCR-tesztre.

Figyelmébe ajánljuk