Még ők sem elégedettek: évértékel a Professzorok Batthyány Köre

  • narancs.hu
  • 2018. december 10.

Belpol

Nem olyan jó az a korrupció, mondják óvatosan a kormánypárti professzorok.

A Professzorok Batthyány Köre idén is elkészítette elemzését az ország állapotáról, hívja fel a figyelmet a hvg.hu.

Az elemzés olyan szolidan igyekszik kritizálni, ahogy csak tud:

"Elemzésünk alapja a kritikus szolidaritás, mely kifejezi elkötelezettségünket a nemzet érdekeit érvényesítő, a nemzeti és a keresztény hagyományokra, legfőképpen a családra alapozott stratégia mellett. Jóllehet ez a stratégia a nemzet javát szolgálja, ugyanakkor azonban gyakorlati megvalósítása nemkívánatos jelenségekre is vezet."

Persze megjegyzik azt is, hogy "Hozzászoktunk, hogy kritikus megjegyzéseinket a sajtó túlhangsúlyozza, de ez nem kényszerít bennünket a hatalom iránti bizalmunk bizonygatására."

Aggódva jegyzik meg, hogy az újabb kétharmad ellenére " nem hallgathatunk arról, hogy több egyetemi városban a kormány támogatottsága visszaesett." Sőt, aggódnak "a közéletben, elharapódzó, a demokratikusan megválasztott tisztségviselők és az ország szuverenitását megjelenítő intézmények méltósága ellen irányuló kulturálatlan, alantas, megnyilvánulások miatt" is.

A professzorok szerint ugyan a legnagyobb veszély valóban a migrációt, de a kormány túltolta:

"A migrációs válság gyakori hangoztatása érthető volt a választási kampányban, meg is lett az eredménye, de azt is tudni kell, hogy sok ember szemében a propaganda túlhajtott, már-már visszatetsző volt, s ez is hozzájárulhatott az elbizonytalanodásukhoz."

A korrupció viszont valós probléma, nevezik meg ők is, persze kérdéses, hogy avjon ugyanzokra gondolnak-e a korrupció elkövetőiként, mint mások: "Vissza kell szorítani a korrupció minden formáját az adóelkerüléstől a járadékvadászatig, melynek során nem valós teljesítménnyel, hanem politikai segítséggel, a törvények kijátszásával akarnak egyesek új vagyont létrehozni vagy versenyelőnyt szerezni. A korrupció rendkívül súlyos probléma, a társadalom elvárja a kormánytól, hogy minél hatékonyabb és eredményesebb stratégiát dolgozzon ki a visszaszorítására."

A felsőoktatást illetően kiemelik a genderszak betilátsának ügyét, amelyet korán sem tartanak olyannagy korlátozásnak: "A nyáron felajzotta a kedélyeket a gender szakok betiltásárólszóló vita. Tudomásunk szerint nincs szó betiltásról, csupán annyi történt, hogy a kormány a hatályos jogszabályok keretei között maradva visszavonta a téma külön szakon való oktatására vonatkozó engedélyt. Álságos a tudományos kutatás szabadsága és a tanszabadság Alaptörvénynek ellentmondó korlátozásáról beszélni" - írják.

Azt azért látják, hogy a felsőoktatásban és kutatásban a közbeszerzési szabályozás miekkora akadályozást jelent, és a NAT új verziójával sem feltétlenül értenek egyet.

Az MTA-ügyében elég óvatosnak tűnnek: "Fontos azonban, hogy a szervezeti modernizálás ne károsítsa a már meglévő, főleg alapkutatási potenciált." És fontosnak tartanák azt is, hogy "megmaradjon, sőt, kiteljesedjen az Akadémia minőségbiztosítási funkciója (legtöbb szakmában az MTA doktora cím), ami garanciát jelenthet arra, hogy a helyi csoportérdekektől függetlenül, csak a dokumentálhatóan arra érdemesek kaphassák meg az egyetemi tanári kinevezést."

Egyébként persze mindenben kormányzati témában "kiállnak", "mélységesen egyetértenek", ésatöbbi.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?