Megállni látszik az oltási kedv növekedése

  • narancs.hu
  • 2021. február 12.

Belpol

A KSH felmérése szerint ennek hátterében a különböző vakcinák biztonságosságáról alkotott kép állhat.

A Központi Statisztikai Hivatal november vége óta végez felmérést a lakosság oltási hajlandóságával kapcsolatban. Míg a felmérés első hetében a válaszadók 15%-a volt biztos benne, hogy beoltatná magát, addig a mérés tizedik hetében (a 2021. február 1-jével kezdődő héten) már a megkérdezettek 38%-a. Ez utóbbi héten a válaszadók 26%-a volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36%-kal.

Az elemzők szerint az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, valamint a vakcina tényleges beérkezése az országba. 

Később azonban változott a helyzet, ugyanis a kapott adatok szerint február első hetében megtorpant az oltási hajlandóság hetek óta tartó emelkedése, aminek hátterében főként a különböző vakcinák biztonságosságáról alkotott kép állhat. Az előző héthez képest a hajlandóság a fiatalok esetében javult, a többi korosztályban romlott, leginkább az 55–64 évesek körében. Iskolai végzettség szerint az érettségivel rendelkezők és a felsőfokú végzettségűek lettek bizonytalanabbak – derül ki a KSH heti monitor jelentéséből.

Figyelmébe ajánljuk