Megállni látszik az oltási kedv növekedése

  • narancs.hu
  • 2021.02.12 17:01

Belpol

A KSH felmérése szerint ennek hátterében a különböző vakcinák biztonságosságáról alkotott kép állhat.

A Központi Statisztikai Hivatal november vége óta végez felmérést a lakosság oltási hajlandóságával kapcsolatban. Míg a felmérés első hetében a válaszadók 15%-a volt biztos benne, hogy beoltatná magát, addig a mérés tizedik hetében (a 2021. február 1-jével kezdődő héten) már a megkérdezettek 38%-a. Ez utóbbi héten a válaszadók 26%-a volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36%-kal.

Az elemzők szerint az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, valamint a vakcina tényleges beérkezése az országba. 

Később azonban változott a helyzet, ugyanis a kapott adatok szerint február első hetében megtorpant az oltási hajlandóság hetek óta tartó emelkedése, aminek hátterében főként a különböző vakcinák biztonságosságáról alkotott kép állhat. Az előző héthez képest a hajlandóság a fiatalok esetében javult, a többi korosztályban romlott, leginkább az 55–64 évesek körében. Iskolai végzettség szerint az érettségivel rendelkezők és a felsőfokú végzettségűek lettek bizonytalanabbak – derül ki a KSH heti monitor jelentéséből.

Neked ajánljuk

Öt és feles  

  • Sajó László

Ameddig lehetett (amikor már nem lehetett volna, akkor is), mehettek szurkolók a meccsekre, Magyarországon, hol is másutt.

Az otthonosság érzése

  • Bojtár B. Endre
A következőkben érdekes kordokumentumot teszünk közzé, mely a baráti Lengyelország politikai mindennapjainak színes, fordulatos világába enged betekintést.

„Nincs menekülési útvonal”

  • Sirbik Attila

Az absztrakt festészet kereteit folyamatosan új anyagok, technikák és formák alkalmazásával igyekszik tágítani. A legújabb kiállításán két sorozatát mutatja be, amelyek bár két külön világot jelenítenek meg, a forrásuk mégis közös.

V. Sziszifusz

Ha éppen nem a Bánk bánról vagy a Borisz Godunovról van szó, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az operák már rég készen vannak, s hogy ilyesformán egy adott mű színre állításakor már csupán a hogyan lehet a kérdés, és nem a mit.

Három piros ajtó

  • Sándor Panka

A Brenner József néven született Csáth Géza rendkívül szerteágazó tehetsége már egészen fiatal korában megmutatkozott, az írás mellett festett, hegedült és zenét is szerzett.